Breșa Lukoil: Cantități mari de petrol rusesc inundă UE
O investigație comună a Global Witness, Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) și Centrul pentru Studiul Democrației (CSD) dezvăluie că o rafinărie rusească din UE beneficiază de scutiri de sancțiuni și sporește veniturile Moscovei din interiorul frontierelor blocului.
Situată în apropiere de portul Burgas la Marea Neagră, Neftochim Burgas este cea mai mare rafinărie din Bulgaria și este, de asemenea, unul dintre cei mai mari consumatori mondiali de petrol rusesc. O nouă analiză Global Witness, CREA și CSD arată că rafinăria, deținută de gigantul rusesc Lukoil, prezent și în România cu peste 300 de benzinării și cu rafinăria Petrotel de la Ploiești, a consumat peste 4,95 milioane de tone de țiței rusesc în primele zece luni ale anului 2023, trimițând Kremlinului aproximativ 1,13 miliarde euro în venituri din impozite directe1. Potrivit președintelui rus Vladimir Putin, este suficient cât pentru a plăti grupul de mercenari Wagner timp de un an, potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) .
Cercetările CREA pentru 2023 arată că Bulgaria este al patrulea cel mai mare cumpărător de țiței rusesc pe mare, după India, China și Turcia. Când UE a introdus un embargo asupra petrolului rusesc, în decembrie 2022, Bulgaria a primit o scutire pentru „a asigura securitatea aprovizionării” pe plan intern și pentru a permite vânzarea de combustibil către Ucraina. Scutirea a fost concepută în mod explicit pentru evitarea acordării Bulgariei unui avantaj economic nedrept față de alte state membre cărora le este interzis să importe țiței rusesc pe mare. „Scopul excepției este ca Bulgaria să poată obține aprovizionare și să nu vândă petrol rusesc importat către alte țări”, a declarat anul trecut un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Dar investigația amintită arată că, în loc să satisfacă pur și simplu cererea internă bulgară, rafinăria, care este deținută în majoritate și operată de gigantul rus al combustibililor fosili Lukoil, pare să exploateze scutirea.
Analiza Global Witness a datelor Kpler arată că, înainte de invazia Ucrainei, aportul de petrol rusesc de către Burgas reprezenta aproximativ 70% din importurile sale totale. Această cifră a crescut la 93% în primele zece luni ale acestui an. În același timp, Burgas a exportat cantități mari din produsele pe care le rafina. Analiza CREA estimează că numai exporturile maritime de produse petroliere rafinate sunt evaluate la 984 milioane euro în primele 10 luni ale anului 2023.
În timp ce țările UE simt strângerea embargoului, Burgas cumpără țiței rusesc la prețuri reduse de la Lukoil și vinde produse rafinate pe piața globală.
În timp ce duce un război brutal împotriva Ucrainei, Kremlinul beneficiază de două ori de pe urma acestui comerț: o dată din taxele percepute la producția și exportul de țiței cumpărat de rafinărie și de două ori din orice impozit plătit de Lukoil, a doua companie ca mărime a Rusiei și proprietarul final a 99% din rafinăria Neftochim Burgas.
Contactată pentru comentarii, filiala Lukoil Litasco SA, acționarul majoritar al rafinăriei, a declarat că respectă toate legile și reglementările aplicabile, inclusiv regulile de limitare a prețurilor G7.
Aventura tancului Seaexpress
În conformitate cu scutirea Bulgariei, exporturile de produse rafinate derivate din țiței rusesc sunt în general interzise. Cu toate acestea, legea prevede o excepție pentru exporturile către țări din afara UE atunci când „produsele nu pot fi depozitate în Bulgaria din cauza riscurilor de mediu și de siguranță”, adică atunci când rafinăria produce mai mult decât poate fi stocat sau consumat pe plan intern. Legea clarifică că „o astfel de vânzare, furnizare, transfer sau export nu este menită să eludeze interdicțiile”. Această excepție i-a permis lui Burgas să continue să producă și să exporte excesul de produse pe care le rafinează în țări din afara UE.
Nu există o astfel de excepție pentru exporturile către statele membre ale UE. Global Witness și CREA au găsit acum dovezi că, în ciuda interdicției, Neftochim Burgas continuă să trimită produse rafinate în UE.
Pe 8 august, Seaexpress, un tanc operat de compania grecească Thenamaris Ship Management, a ancorat în portul Burgas și a încărcat 40.000 de tone de păcură din rafinărie. Datele de urmărire arată că nava a început apoi o călătorie de 15 zile prin Marea Mediterană înainte de a-și descărca marfa în portul olandez Rotterdam. Înainte ca Seaexpress să-și preia încărcătura, Burgas nu a primit țiței non-rus timp de 21 de zile. În aceeași perioadă, Burgas a primit patru transporturi de țiței rusesc în cantitate totală de peste 340.000 de tone, ceea ce înseamnă că combustibilul de pe Seaexpress a fost probabil derivat în parte din țițeiul rusesc. Când a fost contactată de Global Witness, Thenamaris Ship Management a refuzat să comenteze.
Ceea ce pare a fi o încălcare simplă a condițiilor scutirii Bulgariei de sancțiuni este complicată de un principiu numit echilibru de masă. Acest principiu înseamnă că Bulgaria poate exporta în UE până la aceeași cantitate de produs rafinat ca și cantitatea totală de petrol nerus pe care a importat-o pe parcursul unui an.
În ciuda faptului că Seaexpress a livrat combustibil probabil derivat din petrol rusesc direct în Țările de Jos, tranzacția în sine nu încalcă sancțiunile. Conform legislației UE, nu se poate face o determinare finală dacă Burgas încalcă sancțiunile până în februarie 2024, când datele de import și export pentru un an pot fi revizuite pentru a determina dacă rafinăria depășește permisiunea de vânzări europene.
Datele Eurostat arată că Bulgaria a exportat 304.000 de tone de produse petroliere rafinate către UE între martie și iulie 2023. În aceeași perioadă, rafinăria a importat 2,1 milioane de tone de țiței rusesc și doar 216.000 de tone de țiței non-rus. Nu putem exclude posibilitatea ca unele dintre aceste exporturi să fi fost produse de cele două rafinării mai mici care operează în Bulgaria sau să fi fost reexportate produse rafinate. Unele dintre produsele rafinate pe care Bulgaria le-a exportat în România – care reprezintă 52% din toate exporturile sale din UE – ar putea fi, de asemenea, trimise direct în Ucraina, ceea ce este permis în temeiul scutirii.
Cu toate acestea, având în vedere dominația lui Burgas în sectorul bulgar de rafinare, trebuie luată în considerare cu seriozitate posibilitatea ca acesta să încalce sancțiunile UE. Lukoil a sugerat că petrolul rusesc este necesar pentru buna funcționare a uzinei din Burgas, dar datele privind expedițiile văzute de Global Witness și CREA dezvăluie că înainte de invazia Rusiei în Ucraina, rafinăria avea diverse surse de aprovizionare, inclusiv din Orientul Mijlociu, Africa de Nord, și Europa. Dacă rafinăria urmează să respecte sancțiunile, va trebui să înlocuiască rapid unele dintre importurile sale rusești cu petrol din alte surse.
Datele Eurostat arată, de asemenea, că o cantitate îngrijorătoare de produs rafinat a fost exportată fără a fi raportată o țară de destinație. Între martie și iulie 2023, alte 239.000 de tone de produse rafinate au părăsit porturile bulgare în călătorii în care țara de destinație finală ar fi putut fi ascunsă printr-o serie de transferuri de la navă la navă (STS). De la punerea în aplicare a interdicției asupra produselor petroliere rusești în februarie a acestui an și până la sfârșitul lunii octombrie, cantitatea de produse rafinate exportată cu tancurile care au plecat din Burgas și au efectuat transferuri STS s-a triplat față de aceeași perioadă din 2022, potrivit CREA, pe baza analizelor datelor Kpler.
O spălătorie pentru petrolul lui Putin
Burgas nu numai că creează o rută backdoor pentru petrolul rusesc în UE, ci rafinăria exportă și produse în alte jurisdicții cu embargo, cum ar fi Statele Unite. Datele de transport arată că, în acest an, SUA au importat peste 70.000 de tone de produse rafinate din Burgas. Acesta urmează un model investigat de Global Witness și CREA în privința lacunelor de rafinare din sancțiunile occidentale, în care țițeiul care a fost transportat în afara Rusiei și rafinat în produse precum motorina sau benzina poate fi importat legal de țările care sancționează.
În iunie, Global Witness a expus modul în care rafinăriile din India acționează ca spălătorie pentru petrolul rusesc care alimentează mașinile americane. Cu toate acestea, având în vedere ajutorul și solidaritatea pe care UE le-a arătat Ucrainei, faptul că Burgas operează în mod legal o rafinărie de spălătorie din interiorul granițelor blocului este cu atât mai șocant. UE trebuie să pună capăt capacității Lukoil de a canaliza profiturile înapoi către Kremlin prin rafinarea țițeiului rusesc ieftin în Bulgaria și exportul produselor petroliere în țările care impun sancțiuni Rusiei. Embargourile occidentale asupra petrolului rusesc au fost menite să distrugă veniturile Kremlinului și să-i împiedice capacitatea de a duce război Ucrainei. Dar astăzi, Rusia continuă să-și exporte cea mai profitabilă marfă la niveluri de dinainte de război. Având în vedere că războiul nu se termină și lista victimelor crește, este mai important ca niciodată ca țările occidentale să înăsprească sancțiunile energetice. O modalitate de a face acest lucru este închiderea breșei de rafinare care continuă să permită petrolului rusesc să curgă în întreaga lume, determinat în parte de cererea occidentală. O altă modalitate este să ne reducem complet dependența de combustibilii fosili care alimentează conflictele, investind în tranziția către energie curată.
- În Rusia, producția și exportul de țiței sunt impozitate prin Taxa de Extracție a Mineralelor și Taxa de Export. Cât de mult colectează Kremlinul pentru fiecare baril exportat este greu de determinat din cauza unui sistem complex de scutiri de taxe și subvenții. Analiza prezentă presupune un nivel mediu de scutire de taxe.
- Aceasta acoperă perioada în care datele sunt disponibile din prima lună completă după intrarea în vigoare a interdicției de export.