Brokerii celebri pentru averile câştigate în timpul crizei din 2008 au o nouă obsesie: o anumită companie din China. Nu este DeepSeek

Publicat: 12 feb. 2025, 13:09, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Brokerii celebri pentru averile câştigate în timpul crizei din 2008 au o nouă obsesie: o anumită companie din China. Nu este DeepSeek
Brokerii celebri pentru averile câştigate în timpul crizei din 2008 au o nouă obsesie: o anumită companie din China. Nu este DeepSeek

Unul dintre puţinele lucruri bune care se pot spune despre criza financiară din 2008, care a început cu prăbuşirea pieţei americane a creditelor ipotecare şi s-a extins în întreaga lume, este faptul că a inspirat o carte excelentă – „The Big Short: Inside the Doomsday Machine” (2010), de Michael Lewis, care la rândul său a inspirat un film excelent – „The Big Short”/„Brokerii Apocalipsei” (2015), programat chiar în această seară de un post de televiziune.

Ce cumpără în 2025 vedetele din „The Big Short”

Averile câştigate în timpul crizei dijn 2008, când au pariat împotriva băncilor americane, i-au făcut celebri: Porter Collins, Steve Eisman, Vincent Daniel şi Danny Moses. Ei sunt cei care au inspirat personajele din film.

La mai bine de 16 ani de la acel moment, membrii „careului de aşi” şi-au păstrat curajul de a investi contra curentului şi împărtăşesc aceeaşi obsesie, o anumită companie din China. Nu, nu este vorba de DeepSeek.

Cei patru au fost reuniţi recent într-un panel şi rugaţi să dezvăluie cele mai promiţătoare investiţii personale din 2025.

Ce se întâmplă cu Nvidia după DeepSeek, asta nu-i pentru mine… eu caut companii ieftine care să crească de 2-3 ori”, spune la un moment dat Porter Collins.

Una dintre țintele investitorului? Compania Alibaba.

Acțiunile Alibaba sunt cu 65% mai jos față de maximul istoric văzut în toamna lui 2020, chiar înaintea fiasco-ului listării Ant Group. De fapt, sunt mai jos și față de cotații atinse în vara lui 2022 sau început de 2023, când AI-ul chinezesc nu exista pe niciun radar, iar Beijingul încă aplica maximum de presiune (și amenzi) propriului sector de tehnologie”, explixă analiştii casei de brokeraj Tradeville.

Alibaba rămâne cu o subevaluare acută într-o economie în care banii devin ultra-ieftini. Porter Collins se întreabă pe drept: cum ne-am fi uitat la Big Tech din America dacă Fed-ul ar fi trântit dobânzile sub 2%?

Cine mai cumpără acţiuni Alibaba?

Jucat de Christian Bale în filmul „The Big Short”, Michael Burry e probabil cel mai cunoscut investitor forjat în criza din 2008.

N-a fost invitat în panelul cu Porter Collins și ceilalți, dar împarte aceeași fixație cu colegii de celebritate. La final de septembrie, Burry avea 1/2 din portofoliu în Alibaba și JD.com.

Baidu mobiliza alți 16% din totalul banilor investiți. Împreună, cele trei companii chinezești de tehnologie însemnau circa 65% din plasamentele bursiere.

Cine a cumpărat acţiuni Alibaba înaintea întregii lumi?

S-a grabit David Tepper, investitorul care a făcut miliarde pe seama revenirii bursei americane după haosul din 2008.

Alibaba este cea mai mare deţinere în portofoliul său, mai precis 16%, procentaj raportat la o valoare totală de peste 6 miliarde dolari.

Disclaimer: * Acest articol nu constituie o recomandare de investiţie. Este important ca, înainte de a efectua orice tranzacție, să vă faceți propria analiză. Dacă este necesar, solicitați consiliere de la un profesionist certificat.