Brokerul fugar Cristian Sima: „Ponta va scoate totdeauna castanele din foc cu mâna altuia”

Publicat: 05 ian. 2025, 15:14, de Ion Teleanu, în POLITICĂ , ? cititori
Brokerul fugar Cristian Sima: „Ponta va scoate totdeauna castanele din foc cu mâna altuia”

Nici nu a revenit bine în băncile din Parlament, și Victor Ponta a început deja să facă ce știe cel mai bine, adică să bage zâzanie în PSD și să tragă sforile. Dar cea mai bună caracterizare a lui Victor Ponta a fost făcută de brokerul fugar Cristian Sima.

În cartea sa „Marea spovedanie”, brokerul fugar Cristian Sima îi face o caracterizare de zile mari lui Victor Ponta, care astăzi a început iar să invadeze ecranele televiziunilor, dându-și cu părerea despre totul sau despre nimic.

„Ponta era tânăr, oportunist și fără nicio jenă în a-și arăta dorința de a parveni”

„Pe Victor Ponta l-am cunoscut prima dată în studiourile Realității TV, mai exact, la emisiunea Andreei Cretzulescu. Ponta era un puști băgăreț, care spunea lucruri fără mare importanță, dar care le spunea mult mai frumos decât ceilalți politicieni, dominați încă de limba de lemn a comunismului.

Era lipsit de emfază, nu se voia moralizator, dar încă de atunci avea o atracție deosebită pentru atacul la persoană. Era tânăr, oportunist și fără nicio jenă în a-și arăta dorința de a parveni. Își dorea și atunci, ca și acum, un trai bun, îmbelșugat, dar nu puterea.

Pe Victor Ponta, puterea l-a speriat întotdeauna. Puterea care asigura faima și o relativă recunoaștere îl atrăgea, dar gestionarea puterii și împărțirea ei cu ceilalți tartori bătrâni îl speriau de moarte.

Ponta va scoate totdeauna castanele din foc cu mâna altuia. Se va spăla pe mâini de orice prietenie, de orice tovărășie, atâta vreme cât îi va dăuna imaginii.

El nu își va asuma nicio decizie decât după ce va fi sigur că totul a ieșit relativ bine și există foloase de tras, precizează Cristian Sima în cartea sa despre Victor Ponta.

„Ponta a ales să își pună în valoare superficialitatea gândirii și a limbajului printr-o avalanșă de apariții televizate

„Victor Ponta a descoperit repede că în PSD esențiale în a escalada ierarhia politică sunt doar două lucruri: relațiile cu mai marii partidului și vizibilitatea la televiziuni.

Neavând calitățile lui Hrebenciuc de sforar, nici ale lui Mitrea de strateg și fiind departe de atributele dictatoriale ale lui Năstase, a ales să își pună în valoare superficialitatea gândirii și a limbajului printr-o avalanșă de apariții televizate.

De aceea, s-a și ales cu porecla „Mickey Mouse”, adică un erou comic, neserios, dar foarte popular.

Victor Ponta e cel mai adaptabil politician la situația actuală din societatea românească… El vrea să crească subcultura și lipsa educației, pentru a reuși să se impună unei majorități ignorante, cel puțin mai ignorantă decât el.

Marea calitate a lui Ponta e că nu își dorește puterea. El vrea doar un trai îndestulat. El vrea să se răzbune pe propria soartă, să ajungă din băiatul de pe stradă care bătea mingea în Piață Chibrit direct la Elysee, fără să deschidă cărți de bune maniere.

Cum eticheta a dispărut și la marile case occidentale, astăzi, orice șef de stat și de guvern va fi primit, de multe ori strângând din dinți, la marea masă europeană”, a scris Cristian Sima.

„Lui Ponta, poți să-i critici orice decizie, dar să nu te atingi în veci de imaginea sa de șmecher de cartier”

Mai mult, în cartea sa, apărută în urmă cu zece ani, Cristian Sima descrie cu lux de amănunte și filosofia de viață a lui Ponta, care s-a dovedit în timp că i s-a lipit de frunte ca marca de scrisoare.

„Victor e pragmatic, important e să trăiască bine azi, mâine nu se știe ce va fi, nu merită să pierzi timp pentru a escalada elitele, oricum sfârșitul tuturor e același.

Filosofia lui Ponta e filosofia bulgărească: «Dacă e, e; dacă nu e, nu e!», morala fiind: «Asta e!».

Lui Ponta, poți să-i critici orice decizie, orice gafă, ba chiar și orice doctorat, dar să nu te atingi în veci de imaginea sa de șmecher de cartier, pe care și-a creat-o cu greu și care îi place. Ponta nu are orgolii, are doar ținte și scopuri”, l-a caracterizat Cristian Sima în urmă cu zece ani.