Cu adevărat: Celebrul „Squid Game”, un fel de realitate pentru tinerii sud-coreeni (VIDEO)
Povestea din popularul serial „Squid Game”, difuzat de Netflix, se pare că nu este atât de departe de realitatea pe care trăiesc în fiecare zi sud-coreenii.
Serialul „Squid Game” spune povestea unui grup de 456 de sud-coreeni care, sub povara unor datorii uriașe, participă la un turneu de jocuri pentru copii mortale pentru a câștiga marele premiu de 38 de milioane de dolari. „Aș muri pentru această sumă„, a declarat sud-coreeanul Kim, pentru Insider. „Mă consider norocos că am reușit să îmi țin datoria sub 50.000 de dolari”, afirmă Kim, arătându-le jurnaliștilor de la Insider ultimele sale documente bancare. „Sunt foarte conștient de ce probleme financiare am acum dar sunt foarte puține lucruri pe care le pot face pentru a-mi schimba situația”, adaugă acesta.
Captivi în locuri de muncă fără perspective
Cazul său nu este unic. În 2021 sud-coreenii au acumulat datorii de peste 1,5 trilioane de dolari, o sumă ce rivalizează cu PIB-ul de 1,63 de trilioane de dolari al țării. O analiză efectuată în 2018 de Institutul Seul, un think tank din oraș, a arătat că sud-coreeni datorează în medie în jur de 44.000 de dolari per gospodărie. Suma este una considerabilă ținând cont că doar un an mai târziu Venitul Național Brut pe cap de locuitor era de doar 33.790 de dolari, potrivit Băncii Mondiale.
Situația lui Kim ilustrează realitatea dură a vieții pe care o trăiesc unii tineri sud-coreeni, potrivit Insider. Captivi în locuri de muncă fără perspective, cu datorii în creștere și fără niciun mijloc real de a-și cumpăra o locuință, nu este de mirare că unii mileniali din această țară văd serialul „Squid Game” ca o reflectare a propriei vieți. „Dacă cineva mi-ar spune chiar acum că ai putea să îți pui în joc viața pentru a scăpa de datorii și deveni miliardar, aș face-o fără ezitare„, spune Kim, adăugând că „deși dacă ar fi să fiu brutal de sincer, organizatorii jocului s-ar putea gândi că viața mea nu valorează atât„.