Bruxelles-ul avertizează Ucraina: Trebuie respectată libertatea religioasă a românilor ortodocși

Publicat: 31 mart. 2025, 19:29, de Nitulescu Gabriel, în ACTUALITATE , ? cititori
Bruxelles-ul avertizează Ucraina: Trebuie respectată libertatea religioasă a românilor ortodocși

Europarlamentarul român Șerban Dimitrie Sturdza a transmis un avertisment ferm autorităților de la Kiev, acuzând nerespectarea drepturilor minorității române din Ucraina.

Într-o scrisoare oficială adresată ambasadorului Ucrainei la Uniunea Europeană, Vsevolod Chentsov, Sturdza care exprimă îngrijorarea față de blocarea înregistrării legale a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina și față de acțiuni care ar încălca libertatea religioasă.

Lipsă de răspuns și presiuni administrative

Potrivit eurodeputatului, deși în august 2024 a fost înființată, în conformitate cu legea ucraineană, „Asociația Religioasă Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, autoritățile de la Kiev au blocat procesul de înregistrare, deși termenul legal de soluționare este de maximum trei luni. Mai mult, cererile reînnoite ale comunității românești, inclusiv apelurile oficiale adresate președintelui Volodimir Zelenski și premierului Denis Shmihal, au fost ignorate.

Sturdza acuză autoritățile ucrainene că încearcă să descurajeze asocierea românilor ortodocși cu Patriarhia Română și denunță „confiscarea abuzivă” a lăcașurilor de cult aparținând comunităților românești. Europarlamentarul afirmă că astfel de practici contravin valorilor europene și angajamentelor asumate de Ucraina în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Sprijinul UE, respectarea drepturilor minorităților

În contextul în care Ucraina beneficiază de un sprijin financiar semnificativ din partea UE — 50 de miliarde de euro prin Mecanismul pentru Ucraina 2024–2027 —, Sturdza reamintește că aceste fonduri vin la pachet cu respectarea criteriilor de la Copenhaga. Acestea includ protejarea drepturilor omului, a minorităților și a libertăților fundamentale.

Minoritatea națională română din Ucraina cea mai mare comunitate non-slavă din țară, cu peste 409.000 de persoane concentrate în regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia. Este esențial ca acestora să li se respecte dreptul la asociere și libertatea religioasă”, a subliniat eurodeputatul.

Mesajul transmis direct conducerii de la Kiev

La finalul intervenției sale, Șerban Dimitrie Sturdza a solicitat Reprezentanței Ucrainei la UE să transmită această preocupare directă conducerii statului ucrainean.

În opinia sa, înregistrarea oficială a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina ar fi un gest concret de respect față de valorile europene și ar contribui la consolidarea încrederii între Ucraina și minoritățile naționale.