BTA: Cercetătorii remarcă refacerea speciilor de scoici dispărute din largul coastei bulgare în anii ’60
Cercetători de la Institutul de Oceanologie din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe (BAS) au observat o recuperare proeminentă a populaţiei de scoici cu cochilie netedă Flexopecten glaber în apele bulgare ale Mării Negre, pentru prima dată din anii 1960, a raportat Institutul de Oceanologie.
Un articol de cercetare pe această tema a fost publicat la începutul acestei luni în Acta Zoologica Bulgarica, un jurnal internaţional cu acces deschis în domeniul diversităţii animalelor, ecologiei şi evoluţiei, publicat în limba engleză de Institutul de Biodiversitate şi Cercetare a Ecosistemelor din cadrul BAS.
Potrivit articolului de cercetare semnat de Valentina Todorova, Marina Panayotova, Radoslava Bekova şi Bogdan Prodanov, refacerea şi extinderea populaţiei de Flexopecten glaber în largul coastei bulgare este rezultatul refacerii Mării Negre după eutrofizare (creşterea treptată a concentraţiei de nutrienţi în plante) fapt ce a redus presiunea din partea populaţiei în scădere a melcului marin prădător Rapana venosa şi a iernilor mai calde din ultimii 17 ani. Expansiunea a avut loc probabil în anii 2010, dar a rămas nedocumentată pâna în 2021.
Flexopecten glaber este o specie mediteraneană care a colonizat Marea Neagră în urmă cu aproximativ 5.000 până la 7.000 de ani. Specia era rară în apele bulgare ale Mării Negre în prima jumătate a secolului trecut, iar datele istorice disponibile sugerează dispariţia sa probabilă începând cu anii 1960.
În 2021, studiile de monitorizare marină au stabilit o populaţie adultă abundentă de scoici cu cochilia netedă, cu indivizi găsiţi în 18 locaţii de-a lungul coastei între oraşul Tsarevo şi satul Durankulak, la adâncimi cuprinse între 16 şi 48 m. Au fost identificate şapte variaţii de culoare, inclusiv alb, portocaliu strălucitor şi violet.
Oamenii de ştiinţă bulgari , menţionează că nu a existat nicio recoltare în scop comercial a scoicii cu cochilia netedă până în prezent, dar ar putea reprezenta o resursa comercială valoroasă. Cu toate acestea, pescuitul excesiv necontrolat poate duce la epuizarea rapidă a stocurilor, aşa cum s-a observat în Marea Egee. Prin urmare, ei solicită o evaluare a distribuţiei, abundenţei şi dinamicii populaţiei de scoici pentru a elabora măsuri adecvate de management înainte de începerea recoltării.