Bucureștiul altfel. Cafeneaua cu pisici sau cea cu șerpi și tarantule
Bucureștiul oferă experiențe inedite pentru iubitorii de animale, iar trei localuri, fiecare cu un concept unic, atrag atenția prin prezența unor locuitori cu totul speciali: pisici salvate, reptile blânde sau un mix de țestoase, iepurași, pisici și o capră.
La Miau Cafe, un loc unde 20 de pisici, de toate culorile și personalitățile, așteaptă să fie adoptate. Cafeneaua, un sanctuar pentru felinele abandonate, se află într-un moment de cumpănă. Proprietara, Iulia Covor, povestește despre situația dificilă: „Nu ne mai înţelegem cu proprietarul spaţiului în care funcţionăm, care vrea să plecăm la 1 aprilie. I-am spus că nu se poate, că e prea din scurt pentru noi, cred că ajungem în instanţă cu el. Vrem să ne luăm un avocat, sper să nu fie nici prea scump, că avem destule datorii. Dar noi vrem să îi rugăm pe oamenii care ştiu de noi să nu ne mai aducă alte pisici.”, a declarat ea la un post de televiziune.
Deși au fost salvate și îngrijite cu dragoste, multe pisici sunt abandonate la poarta cafenelei, uneori însoțite doar de bilețele cu numele și problemele lor medicale. Situația este complicată, iar Iulia face un apel disperat: „Nu mai aduceţi pisici, vă rugăm, că în scurt timp vom rămâne cu toţii în stradă!”.
Cafeneaua a fost fondată cu aproape un deceniu în urmă de Iulia și sora ei, pornind dintr-o pasiune comună pentru animale. Ideea era simplă: un loc unde pisicile salvate să poată interacționa cu potențiali adoptatori. Însă realitatea s-a dovedit mai complicată: „Am început acum aproape 10 ani. Eu şi sora mea adunam oricum pisici de pe stradă şi le ţineam în foster, aşa că am zis că ar fi mai bine să avem o expunere mai mare pentru ele, ca oamenii să aibă ocazia să le şi cunoască înainte de a le adopta. Nu am anticipat că oamenii vor abandona foarte multe pisici.”
La polul opus, ZooCafe, este o junglă în miniatură. Aici, vizitatorii pot interacționa cu șerpi, șopârle, papagali, veverițe-zburătoare și chiar tarantule. Fondatorul locului este Rudi Hoffman, un tânăr de doar 17 ani, pasionat de reptile încă din copilărie: „Când eu m-am născut, aveam un piton tigru în casă, de şase metri, o chema Sissi. De acolo am rămas cu iubirea asta pentru ele. Indiferent de cât de urât, de mare, de solzos, de rece, fiecare animal merită să fie iubit.”
La ZooCafe, animalele sunt tratate cu cel mai mare respect, iar interacțiunile cu ele sunt atent monitorizate:„Sunt animale, nu sunt jucării, trebuie să le respectăm. La fiecare animal pe care îl prezentăm la masă le explicăm oamenilor regulile şi de ce le avem.”
Într-o atmosferă relaxată, vizitatorii îl pot întâlni pe papagalul Nicu – o femelă cu o poveste interesantă – sau pe cameleonul Terente, care a reușit să scape pe o baltă și a fost recuperat cu dificultate.
Pe lângă aceștia, ZooCafe adăpostește peste 100 de animale din 60 de specii, printre care șerpi celebri precum Olaf și Elsa.
Rudi explică faptul că animalele sunt scoase prin rotație pentru a le proteja confortul:„Confortul lor e cel mai important. Trainingul îl fac chiar eu. La angajări nu contează experienţa cu animalele, ci să le iubeşti.”, spune proprietarul.
Și Belli Siciliani, aflat pe strada Mătăsari este un loc unde cei care iubesc animalele se pot simți în elementul lor. Restaurantul, amenajat de o familie de sicilieni, Amalia și Domenico Bellantoni, după modelul celor de la ei de-acasă, este populat și cu animale obișnuite într-o gospodărie. O capră, o pisică, un iepuraș și o țestoasă, toate foarte sociabile, fac deliciul oaspeților și, mai ales al copiilor. Asta cu atât mai mult cu cât restaurantul are și un spațiu în care copiii se pot juca în voie, fiind special amenajat.