Bucureștiul lui Nicușor: ”Dacă vine un cutremur, o să fie rău”
Nicușor Dan, primarul Capitalei, avertizează asupra riscului major pe care îl prezintă clădirile vechi din București în fața unui posibil cutremur.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit, după patru ani de mandat controversat, despre vulnerabilitatea Bucureștiului în fața unui posibil cutremur, evidențiind pericolul reprezentat de clădirile vechi care au supraviețuit deja unui cutremur devastator în 1977.
În cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, Dan a spus că toate clădirile mai vechi din Capitală, care au trecut prin cutremurul din 1977, ar fi expuse unui risc considerabil în cazul unui nou seism. El a adăugat că, deși există proiecte de consolidare în valoare de aproximativ un miliard de lei, progresul în implementarea acestora este încetinit de birocrație.
„Este inevitabil că, în cazul unui cutremur, vor fi consecințe grave pentru oraș. Clădirile care au rezistat în ’77 sunt acum o sursă majoră de îngrijorare. Avem proiecte de consolidare, dar procesul este încetinit de procedurile administrative. Vrem să acționăm corect, dar lucrurile se mișcă greu”, a declarat Nicușor Dan.
Referindu-se la numărul scăzut de clădiri cu risc seismic consolidate până în prezent, primarul a subliniat că doar trei șantiere sunt active în prezent, iar progresele sunt în ritm lent. Cu toate acestea, a menționat că se estimează finalizarea între 80 și 100 de proiecte în următorii trei ani.
În ceea ce privește noile construcții, Nicușor Dan a exprimat îngrijorare în legătură cu respectarea cerințelor tehnice. Criticând Inspectoratul de Stat în Construcții pentru deficiențele sale în verificarea conformității legale și a structurilor de rezistență, el a subliniat că există dubii cu privire la competența instituției în acest sens.
Deși preocupările lui Nicușor Dan vin în contextul eforturilor de consolidare a clădirilor existente și de conformare la normele de construcție pentru noile proiecte, declarațiile sale subliniază încă o dată fragilitatea infrastructurii capitalei în fața unui pericol seismic iminent. Și mai sugerează că patru ani de stat în fruntea primăriei Capitalei au lăsat de dorit în ce privește consolidarea clădirilor cu risc seismic.