Bucureștiul nu are un plan eficient pentru calitatea aerului, deși era obligatoriu de 6 ani! Care sunt cele mai poluate orașe din România

Publicat: 23 feb. 2025, 22:28, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Bucureștiul nu are un plan eficient pentru calitatea aerului, deși era obligatoriu de 6 ani! Care sunt cele mai poluate orașe din România

București, Brașov, Ploiești, pe „podiumul” poluării din România. Laurențiu Păștinaru, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), trage un semnal de alarmă asupra nivelului ridicat de poluare din marile orașe ale României. Potrivit acestuia, principala cauză a poluării o reprezintă traficul, dar și încălzirea rezidențială.

Top 3 cele mai poluate orașe din România

Invitat în cadrul podcastului „Dialogurile Puterii”, moderat de Rona David, Laurențiu Păștinaru a făcut topul celor mai poluate orașe din România. Primul loc în clasament este ocupat de București, fiind urmat de Brașov și de Ploiești. La celălalt pol, se află orașul Broșteni, care nu este atât de afectat de poluare. Totodată, președintele ANPM a precizat care sunt cauzele care conduc la producerea poluării.

„Cele mai poluate orașe sunt Bucureștiul, Brașovul, Ploieștiul, marile aglomerări Iași, Cluj, Timișoara, Craiova. Și Constanța. Nu e în primele, dar este. Cele mai fericite orașe sunt unde nu prea avem activități industriale, unde nu avem un trafic atât de mare. De exemplu: Broșteni. Zonele muntoase, aerisite. Traficul este problema cea mai mare, încălzirea rezidențială și arderile clandestine de deșeuri clandestine. Dar nu pe cât afectează traficul și încălzirea”, a declarat Laurențiu Păștinaru în cadrul podcastului „Dialogurile Puterii”. 

Bucureștiul ar fi trebuit să adopte un astfel de plan de aproximativ 5-6 ani

Chiar dacă Bucureștiul ocupă primele poziții în clasament, acesta încă nu are un plan privind calitatea aerului. Potrivit președintelui ANPM, primăriile sunt direct răspunzătoare de aceste planuri. Deși Primăria Capitalei avea obligația de a implementa un astfel de plan de ani buni, solicitările repetate nu au dus la nicio acțiune concretă.

„Proiectele sunt la primării. Când primăriile constată depășiri ale anumitor poluanți, trebuie să elaboreze planuri integrate de calitate a aerului. Sau planuri de calitate a aerului. Aceste planuri sunt realizate de UAT-uri și trebuie să respecte anumite condiții și etape pentru reducerea poluării. Bucureștiul ar fi trebuit să adopte un astfel de plan de aproximativ 5-6 ani. Atât noi, cât și ministerul trimitem adrese și reveniri, dar fără rezultat.”