Budăi a dezvăluit strategia referitoare la pensiile speciale
Vârsta de pensionare va crește în cazul tuturor categoriilor de pensii speciale. Va crește perioada la care se va raporta calculul și, de asemenea, se va majora treptat și perioada petrecută în activitatea respectivă. În acest fel cheltuielile cu aceste pensii vor converge foarte mult către sistemul contributiv.
Afirmațiile despre categoriile de pensii speciale au fost făcute miercuri, de către ministrul propus al Muncii, Marius Budăi, după audierile de la comisiile de specialitate reunite, din Senat și Camera Deputaților.
Noutăți la categoriile de pensii speciale
„În primul rând va crește vârsta de pensionare, în al doilea rând va crește perioada la care se va raporta calculul, deci nu se va mai face acel calcul pe ultimele 6 luni, ultima lună sau ultimele 12 luni – treptat vom ajunge ca să ne raportăm la veniturile din întreaga perioadă, asta înseamnă o aliniere a contributivității.
Dacă vorbim de magistrați, nu se vor mai permite perioade asimilate și, așa cum era proiectul inițial, se va începe de la 20 de ani strict în magistratură, urmând ca în următorii 5 ani, an de an, să crească această perioadă până la 25 de ani, dacă vorbim de restul categoriilor, erau categorii care aveau un mandat fie de 4 ani fie de cel puțin 14 ani – toate acestea au crescut și s-au aliniat la 25 de ani, deci acestea sunt lucruri care îndreaptă foarte mult sistemul către sistemul contributiv și ajungem să avem și vârsta de pensionare crescută similar la 65 de ani, dar și raportarea la întreaga perioadă a veniturilor”, a spus Budăi, întrebat de jurnaliști despre modificarea pensiilor speciale, după ce la audieri a arătat că așteaptă să primească raportul Comisiei Europene referitor la acest subiect, scrie Agerpres.
Impozitarea pensiilor aflate în plată
Referitor la impozitarea acestor categorii de pensii speciale aflate în plată, Marius Budăi a susținut că se va aplica la suma care depășește salariul mediu brut pe economie cu precizarea că nu va fi afectată partea de contributivitate.
Întrebat ce spune concret raportul Comisiei Europene, el a răspuns: „Concret spune raportul când îl voi primi la noapte”. (…) „Avem un raport preliminar pe impact – sunt acele grafice extrem de vorbitoare dacă putem spune așa, dar sunt edificatoare, care arată foarte clar o curbă în jos cu cheltuielile cu acest sistem de pensii. Va converge foarte mult către sistemul contributiv”, a adăugat acesta.
În privința creșterii salariului minim în următorii doi ani la 500 de euro net, așa cum este prevăzut în noul program de guvernare, Marius Budăi a subliniat că este vorba de o directivă europeană în acest sens, care trebuie aplicată de statele membre în termen de doi ani de la publicare (ea fiind dată anul trecut), dar sunt și două aspecte care trebuie luate în calcul: discuțiile cu mediul de afaceri și cu sindicatele.
Până în toamnă vom avea digitizarea dosarelor
Pe lângă modificările la categoriile de pensii speciale, ministrul a mai spus că, la capitolul digitalizare, ”își asumă foarte clar că până la sfârșitul anului hub-ul de servicii va fi implementat”. Marius Budăi a afirmat că evaluarea dosarelor de pensii se încheie clar la toamnă.
„Aceste reforme sunt despre oameni și, atunci când sunt despre oameni, este mai complicat, nu din punct de vedere al realizărilor, așa cum știți, reforma sistemului de pensii se adresează oamenilor importanți pentru noi, bunici și părinti și toți cei care lucrăm în sistemul public, până în toamnă vom avea digitizarea dosarelor, urmând ca în paralel să intram cu legea, iar în decembrie vom avea și hubul de servicii, suntem etapizați și în cadrul legii vor apărea și termenele finale ale acelor acte”
Despre recalcularea celor 5 milioane de pensii, Marius Budăi a spus că „nu va mai dura, toată această recalculare este digitizată astfel încât atunci când ai formula gata, să avem și impactul bugetar, cel mai probabil în toamnă se poate lua o decizie”.
Citește și: Adio anonimat la tranzacțiile cu criptomonede! Se cere transparență totală!