Budăi: România are o istorie de peste 100 de ani în ceea ce priveşte protecţia muncii şi sănătatea şi securitatea în muncă
România are o istorie bogată, de peste 100 de ani, în ceea ce priveşte protecţia muncii şi sănătatea şi securitatea în muncă, fiind ţară membră a Organizaţiei Internaţionale a Muncii încă din 1919, prin Tratatul de la Versailles, a arătat luni ministrul Muncii, Marius Budăi.
Mesajul acestuia vine în contextul în care pe 11 iulie este aniversată Ziua Inspecţiei Muncii.
„Salut activitatea inspectorilor de muncă, care sărbătoresc, astăzi, Ziua Inspecţiei Muncii, cu ocazia împlinirii a 23 de ani de la înfiinţarea instituţiei în actuala sa structură. Pe de altă parte, România are o istorie bogată, de peste 100 de ani, în ceea ce priveşte protecţia muncii şi sănătatea şi securitatea în muncă, fiind ţară membră a Organizaţiei Internaţionale a Muncii încă din 1919, prin Tratatul de la Versailles. De altfel, Organizaţia Internaţională a Muncii a fost fondată în 1919, în contextul negocierilor de pace de după încheierea primului război mondial. Conferinţa de Pace din 1919 a stabilit o Comisie a legislaţiei internaţionale a muncii, care a adoptat un text ce a devenit parte a Tratatului de Pace de la Versailles. Cu unele modificări, acest text reprezintă şi astăzi Constituţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii”, a scris pe Facebook Marius Budăi.
Înfiinţată în baza Legii nr. 108/1999, Inspecţia Muncii acţionează pentru asigurarea protecţiei sociale a muncii, în baza prevederilor art. 41 din Constituţia României, republicată şi, respectiv, a prevederilor Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii nr. 81/1947 privind inspecţia muncii în industrie şi comerţ şi ale Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii nr. 129/1969 privind inspecţia muncii în agricultură.