Buget uriaș pentru reabilitarea unor clădiri de patrimoniu
Peste un sfert de miliard de euro ar urma să ajungă în reabilitarea mai multor clădiri de patrimoniu. Cea mai mare parte a banilor va proveni dintr-un împrumut extern, restul urmând a fi contribuție internă.
În ședința de guvern ce a avut loc miercuri seară a fost adoptat un memorandumul prin care se va contracta un împrumut de 216 milioane de euro, de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Suma are drept unică destinație reabilitarea unor clădiri de patrimoniu cultural.
„Este un contract de împrumut foarte important pentru realizarea unor obiective de investiţii în ceea ce priveşte reabilitarea patrimoniului cultural naţional”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei primului ministru, la finalul şedinţei de guvern.
Conform acestuia, va exista și o contribuție din partea bugetului national, de 20%, cee ace înseamnă că suma totală se va ridica la 270 de milioane de euro.
„O mare parte din acest împrumut va fi folosit pentru Muzeul Naţional de Istorie, dar sunt şi alte obiective de investiţii importante, precum o operă nouă la Iaşi, Opera de la Cluj-Napoca şi aşezămintele Brătienilor din Bucureşti, Vila Florica din Argeş. Sunt obiective culturale de investiţii care vor putea fi reabilitate, modernizate prin această facilitate de împrumut”, a mai spus Dancă.
Conform unei declarații făcute în luna septembrie de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, către Muzeul Național de Istorie se vor direcționa 150 de milioane de euro.
Reabilitarea clădirii a fost subiect de discuții în numeroase rânduri. În 2016, de exemplu, ministrul de atunci, Vlad Alexandrescu, susținea că demararea lucrărilor de consolidare se numără printre „prioritățile strategice” ale ministerului pe care îl conducea. Strategia a fost că nu s-a întreprins nimic.