Bugetarii cărora li se decontează total ratele pentru achiziţia unei locuinţe

Publicat: 29 apr. 2025, 06:45, de Ionut Jifcu, în SOCIAL , ? cititori
Bugetarii cărora li se decontează total ratele pentru achiziţia unei locuinţe
sursa foto: arhiva Puterea.ro

Polițiștii care își achiziționează locuințe construite prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) cu plata în rate au dreptul să beneficieze de compensația lunară pentru chirie, potrivit unei decizii recente a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), publicată recent în Monitorul Oficial.

Polițiștii pot primi compensație pentru plata ratelor și în cazul locuințelor ANL

Într-o hotărâre pronunțată în martie 2025, completul ICCJ pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a clarificat aplicarea dispozițiilor din Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului și Hotărârea Guvernului nr. 284/2005. Conform deciziei, polițiștii pot beneficia de compensație chiar dacă au optat pentru achiziționarea unei locuințe în rate, inclusiv prin programele ANL, nu doar în cazurile clasice de chirie.

Interpretarea vine să corecteze practicile neunitare existente anterior, când conducerea unităților Ministerului Afacerilor Interne (MAI) aproba sau refuza acordarea compensației într-un mod arbitrar. De acum înainte, cererile polițiștilor trebuie soluționate în mod unitar și pe criterii obiective, fără a exista posibilitatea refuzurilor discretionare din partea angajatorilor.

Pe de altă parte, Înalta Curte a stabilit că polițistul care a fost mutat la cerere într-o altă localitate și apoi revine în localitatea de domiciliu, în interesul serviciului, nu mai are dreptul la compensația lunară pentru chirie. Decizia subliniază astfel distincția între mutarea în interesul serviciului și cea la cerere.

Cazul care a dus la această clarificare a pornit de la un polițist căruia i-a fost refuzată compensația pentru plata ratelor la o locuință ANL, pe motiv că ar beneficia dublu de sprijin din partea statului. Contestând decizia, polițistul a obținut câștig de cauză în primă instanță, iar ulterior, Curtea de Apel a solicitat Înaltei Curți o interpretare oficială.

Potrivit legislației, polițiștii pot primi o compensație lunară pentru chirie în cuantum de până la 50% din salariul de bază, fără a depăși valoarea chiriei menționate în contractul de închiriere, sau pot folosi acești bani pentru a acoperi ratele la bancă, în condițiile stabilite de lege.

„Pe de altă parte, decizia are implicații importante și pentru polițiștii care locuiesc în imobile închiriate din patrimoniul ANL. Practicile neunitare ale conducerii unităților MAI, care până acum au condus la aprobări arbitrare sau refuzuri nejustificate ale cererilor de compensație pentru chirie, nu mai pot fi susținute în contextul interpretării obligatorii oferite de instanța supremă.

Concret, cererile de acordare a compensației vor trebui soluționate unitar, în baza acelorași criterii obiective, iar avizul conducerii unității nu mai poate constitui un instrument de filtrare discreționară, ci doar o etapă procedurală administrativă.

Este o decizie care trebuie valorificată nu doar în plan individual, ci și în plan normativ, în vederea perfecționării mecanismelor de compensare și a transparenței în acordarea acestui drept“, transmite Sindicatul Europol, prin intermediul unui comunicat.