Bugetul Capitalei, aprobat după 5 ore de dezbateri: peste 7 miliarde de lei alocate pentru București
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/sedinta-consiliu.jpg)
Bugetul pentru București, votat
Bugetul Capitalei a fost, în sfârșit, aprobat de Consiliul General al Municipiului București, după o ședință-maraton de cinci ore, presărată cu tensiuni. Deși pe ordinea de zi figura doar proiectul bugetului, au fost adăugate alte 34 de proiecte ce vizau sectoarele Capitalei. Ședința a început la ora 16:00, dar a fost amânată timp de două ore și jumătate, debutând oficial abia la 18:30.
Din cei 55 de consilieri locali, doar 38 au votat în favoarea adoptării bugetului. De-a lungul ședinței, întreruperile au fost frecvente, provocate de solicitările mai multor cetățeni prezenți în audiență, care cereau ca bugetul să fie supus votului încă de la început.
Peste 7 miliarde de lei pentru Capitală
În total, în proiectul pentru bugetul Capitalei este prevăzută suma de 11 miliarde de lei, dintre care 7,3 miliarde reprezintă bugetul local. De asemenea, au fost adoptate patru amendamente prin care bugetele mai multor instituții vor fi suplimentate.
Bugetul Administrației Spitalelor a fost suplimentat cu 10 milioane de lei, prin amendamentul propus de Nicușor Dan. Un amendament a venit şi din partea consilierilor AUR. Aceștia au cerut majorarea cu 5,8 milioane de lei a bugetului de investiții pentru Administrația Străzilor.
Un alt amendament creşte fondurile mai multor instituții de cultură, precum Teatrul Bulandra, Teatrul Evreiesc şi nu numai.
Bugetul Capitalei a fost numit ca fiind „ciopârțit și împărțit la prieteni’’.
,,Reapare apetitul alianței PSD-PNL în ceea ce priveşte companiile municipale. Am ajuns să capitalizăm un service auto fără nicio utilitate publică, ponosit, care din 2015 este doar pentru pierderi’’, a declarat consilierul USR Dragoș Radu.
Consilierul general AUR Ovidiu Zară a criticat întârzierile plății integrale a sumelor datorate persoanelor cu dizabilități.
Fiecare sector a obținut câte ceva, astfel:
- Primăria Sectorului 1 a obținut dreptul de a se asocia cu Administrația Străzilor din București
- Primăria Sectorului 2 a obținut dreptul de a se asocia cu STB pentru proiecte de mediu
- Primăria Sectorului 3 a obținut dreptul de a face un pasaj pietonal subteran în zona Halei Laminor
- Primăria Sectorului 4 a obținut dreptul de a închiria pentru o perioadă de 10 ani spațiile din Piețele Berceni – Olteniței și Apărătorii Patriei.
- Sectorul 5 s-a ales cu dreptul de a începe lucrările de amenajare a pieței 13 septembrie
- Primăria Sectorului 6 are dreptul de a-și înființa o companie municipală pentru organizarea de evenimente.