Bugetul Sector 1, cel mai mic din ultimii 11 ani. Care este motivul și ce se întâmplă cu investițiile
Veniturile totale prognozate în 2021 vor fi cele mai mici din 2010 până în prezent, se arată în proiectul bugetului Sector 1, supus dezbaterii publice. Procentual, scăderea este de 12%.
Conform documentului, sunt estimate încasări de 1,068 mld. lei, în scădere cu 176 mil. lei față de anul 2020.
O principală cauză vine de la suma transferată de guvern din impozitul pe venit, cea mai importantă componentă din veniturile locale: acesta a fost diminuată cu 25% faţă de anul trecut. Vestea bună pentru contribuabili este că impozitele și taxele locale sunt bugetate la același nivel ca în 2020.
Din perspectiva structurii veniturilor locale din acest an față de anul precedent, impozitul pe venit în Sectorul 1 este în scădere cu 25%.
„Sunt două chei de repartizare a cotelor din impozitul pe venit: numărul de locuitori și încasările din sectorul respectiv. Ar fi important ca sectoarele care încurajează economia și atrag firme producătoare de venituri să fie retribuite proporțional”, se arată în proiectul de buget.
Conform acestuia, deși Sector 1 produce o treime din veniturile Capitalei, în 2021, guvernul a ales o repartizare bazată 90% pe numărul de locuitori. Astfel, Sectorul 3 devine cel mai bogat sector al Capitalei, urmat de Sectoarele 2 și 6.
În pofida reducerii veniturilor, investițiile cresc în 2021. Anul trecut, au reprezentat 16% din totalul cheltuielilor („aparate de imagistică nefolosite pentru Centrul Caraiman, studii copy-paste inutile și tablete la școli, garduri și locuri de joacă la ADP – în medie 1 mil. de lei per loc de joacă”, conform documentului).
Pentru anul 2021 s-a alocat ȋn proiectul de buget un procent de 9,1% pentru investiţii, urmând ca până la finele acestui an aceste cheltuieli să reprezinte 25% din valoarea totală a cheltuielilor, prin utilizarea capitalului social recuperat de la Compania de Dezvoltare, se mai arată în proiectul de buget ce poate fi consultat aici.