#BuildBackBetter – Strategia de reconstrucție după pandemie

Publicat: 24 apr. 2021, 15:43, de Aurel Drăgan, în TEHNOLOGIE , ? cititori
#BuildBackBetter - Strategia de reconstrucție după pandemie
Catherine Chen

Expresia #buildbackbetter (sau variații ale acesteia) este omniprezentă în acest moment. Interesant este că nu e pentru prima dată când expresia a ajuns de importanță publică. A apărut pentru prima dată ca parte a cadrului oficial Sendai de recuperare în caz de dezastru, care a fost adoptat la Conferința mondială a ONU privind reducerea riscurilor de dezastru din Japonia, în 2015.

Cu toate acestea, astăzi, este utilizată mai mult pentru a ajuta la încadrarea discuțiilor cu privire la planurile de recuperare de la pandemia de COVID -19. Reconstruirea mai bună vine pe o infrastructură, abilități și inovare concentrate în contextul utilizării de către guvern a Regatului Unit, de exemplu. Administrația președintelui Biden a legat-o (#rebuildbetter) de programul ambițios de stimulare fiscală și ajutor de 1,9 trilioane dolari.

Cu toate acestea, pentru mulți alții, expresia este utilizată într-un context și mai larg și semnalează unul de oportunitate și de transformare socială ambițioasă. Deoarece trebuie să reconstruim, nu ar trebui să luăm lecții din pandemie și să investim mai înțelept în infrastructura viitoare pentru o mai mare rezistență împotriva noilor dezastre?

Accelerați investițiile în noi tehnologii mobile și fixe în bandă largă pentru a îmbunătăți rezultatele în materie de sănătate și educație? Promovarea echității sociale mai echitabile? Prioritizarea lansării energiei durabile, decarbonizarea economiilor noastre și atenuarea schimbărilor climatice? Și așa mai departe.

Este totuși un pic prea aspirațional? De fapt, mulți factori de decizie politică fac deja eforturi cu ideile și planurile lor de a promova această agendă mai progresivă, cu tehnologiile digitale la bază pentru a ajuta multe țări să îndeplinească obiectivele ONU de dezvoltare durabilă (ODD).

Huawei a fost destul de norocos la începutul acestui an pentru a reuni mulți dintre acești lideri de gândire și a afla mai multe. Urmează câteva dintre ideile cheie din simpozionul nostru „Conectat pentru prosperitate partajată”.

Catherine Chen, vicepreședinte senior și membru al consiliului de administrație al Huawei a deschis discuția. Ea a subliniat cum trebuie să venim împreună pentru a ne încrede în puterea tehnologiei ca forță definitivă. Chen a explicat cât de mici îmbunătățiri iterative ale capacităților tehnologice ar putea duce la schimbări mari de impact în timp. Ea a continuat să explice cum Huawei a colaborat cu alții pentru a permite conectivitate inteligentă și soluții de energie solară cu această abordare în peste 60 de țări. A contribuit deja la o reducere a emisiilor de CO2 de 148 de milioane de tone.

Siddarth Chatterjee, coordonator rezident al Națiunilor Unite în China, a vorbit din experiența sa din Kenya despre modul în care parteneriatele dintre guvern și comunitatea de afaceri (inclusiv companii tehnologice precum Huawei) au fost esențiale pentru a demonstra succesul inițiativelor de telemedicină rentabile. Astfel au fost îmbunătățirile aduse calității vieții localnicilor, încât acest proiect de test pionierat a fost acum extins la nivel național.

Dato Saifuddin bin Abdullah, ministrul comunicațiilor și multimedia din Malaezia, a subliniat modul în care toate cele 17 ODD au fost încorporate în cel de-al 11-lea plan al Malaeziei pentru 2016-2020. Ministrul a apreciat utilizarea transformării digitale pentru a ajuta dezvoltarea economică durabilă a Malaeziei. De exemplu, planul MyDIGITAL pentru Malaezia include:

  • Consolidarea conectivității existente prin Proiectul Rețelei Naționale
  • Creșterea conectivității țării la rețeaua internațională de submarine
  • Extinderea până la 15 miliarde RM de ringiți din Malaezia (362,75 milioane USD) către furnizorii de servicii cloud pe plan intern
  • Accelerarea lansării 5G până la sfârșitul anului 2021.

María Reyes Maroto, ministrul industriei, comerțului și turismului, Spania a vorbit despre modul în care guvernul spaniol plănuia să se asigure că digitalizarea a plasat sustenabilitatea în centrul aplicațiilor sale.

Maroto a explicat că transformarea digitală experimentată în Spania a avut unele consecințe pozitive, evaluând posibilitatea economisirii consumului de energie și reducând nevoia de transport prin telelucrare. Strategia de politici industriale din 2030 a Spaniei va angaja 140 miliarde EUR în următorii șase ani, inclusiv 37% din investițiile dedicate tranziției ecologice și 33% tranziției digitale.

Vunnaporn Devahastin, secretar general al Comisiei naționale pentru economia și societatea digitală din Thailanda, Ministerul Economiei și Societății Digitale din Thailanda, a exprimat cât de angajat era guvernul de a închide decalajul digital din țară și de a se înființa ca un pionier pentru alții. Proiectul Internet Pracharat, de exemplu, va oferi 24.700 de puncte de servicii de internet cu acces în bandă largă, pentru ca publicul să le poată utiliza gratuit. Cele 2.277 de centre digitale ale guvernului vor promova și preda conștientizarea și abilitățile digitale, acoperind 77 de provincii.

László Palkovics, ministrul științei, tehnologiei și inovării, Ungaria a subliniat angajamentul guvernului său față de o agendă ecologică. Ungaria, a declarat el, este una dintre singurele 21 de țări din lume care au realizat o creștere economică reducând în același timp emisiile sale de dioxid de carbon. Țara intenționează ca 90% din producția sa de energie electrică să fie neutră în CO2 până în 2030, utilizând, printre altele, rețele inteligente și tehnologii solare inteligente. Strategia sa de digitalizare națională se concentrează pe patru piloni cheie: infrastructura digitală, abilitățile digitale, economia digitală și guvernarea digitală.

Pedro Nuno Santos, ministrul infrastructurii și locuințelor, Portugalia, a subliniat că țara sa este pe deplin conștientă de necesitatea valorificării celor mai recente tendințe în ceea ce privește progresele tehnologice pentru a prospera în viitor.

Guvernul portughez își propune să profite de agendele bioeconomiei circulare și ale transformării digitale și planifică pentru a poziționa Portugalia ca centru pentru dezvoltarea ecosistemelor digitale ale viitorului.

Stefania Giannini, director general adjunct, UNESCO, a sugerat că una dintre lecțiile cheie ale crizei a fost că accesul universal și accesibil la internet este acum crucial pentru accesul la serviciile publice esențiale și pentru a construi rezistența sistemelor de învățare. Astfel, ar trebui să acordăm prioritate lacunelor existente în țările cel mai puțin dezvoltate și în grupurile vulnerabile. Giannini a subliniat, de asemenea, modul în care UNESCO asistă ministerele educației și alți parteneri din Egipt, Etiopia și Ghana în implementarea unui proiect de trei ani (2020-2023) de proiectare, testare pilot și extindere a sistemelor de școală deschisă cu tehnologie.

Completând aceste sentimente, deputatul european Frances Fitzgerald a afirmat că Internetul permite persoanelor să caute, să primească și să transmită informații și idei de tot felul instantaneu și ieftin peste granițele naționale. Ca atare, a devenit un „facilitator” al altor drepturi ale omului.

În mesajul său cu ocazia Zilei Mamei Pământului din 2020, secretarul general al ONU, António Guterres, a spus: „Criza actuală este un apel de trezire fără precedent. Trebuie să transformăm recuperarea într-o oportunitate reală de a face lucrurile bine pentru viitor. ”

Din fericire, mulți factori politici și lideri politici respectă aceste cuvinte și reconstruiesc mai bine, tehnologiile digitale jucând un rol crucial.