Bujorii de stepă, vedetele primăverii într-o rezervație din România. Până când se pot vizita
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/PHOTO-2025-04-18-12-35-53.jpg)
Bujorii de stepă, pregătiți să farmece turiștii
Primăvara nu înseamnă doar renașterea naturii, ci și un spectacol de culoare rar întâlnit în lume. La Zau de Câmpie, în județul Mureș, are loc una dintre cele mai spectaculoase înfloriri ale bujorului de stepă, o floare rară, cu o frumusețe aparte și o poveste impresionantă.
Acesta este un loc unic, fiind singurul din Europa in care specia s-a adaptat fără probleme. Înflorirea spectaculosilor bujori anunță oficial deschiderea sezonului de vizitare. Florile pot fi admirate timp de doar șapte zile, undeva între lunile aprilie și mai, uneori până în iunie, totul depinde de vreme. Ele cresc până la 30 cm, culoarea lor fiind un roșu vibrant, oferind un peisaj numai bun de făcut poze.
Rezervația este situată la doar 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie, într-un peisaj natural aproape neatins de civilizație. „Tărâmul minunilor” din Mureș se întinde pe o suprafață de aproximativ 3,5 hectare.
„Cu o oarecare întârziere faţă de anii trecuţi, dar totuşi în grafic, azi dimineaţă am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriţi, iar acesta este cel mai frumos, care simbolic dă startul sezonului de vizitare! Zilele următoare se vor deschide tot mai mulţi, iar noi vă invităm să îi admiraţi! Ca de obicei, vă rugăm să respectaţi indicatoarele din rezervaţie, să păstraţi poteca de vizitare pentru a nu călca alte plante şi bujori mici, să respectaţi zona şi delimitările ei”, este mesajul custodelui Ciprian Cenan, postat pe Facebook.
Vezi și: O idee de Florii și Paște! Azi se va redeschide un parc de aventură din România
O parte din istoria Bujorului de stepă din Mureș
Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie are o istorie lungă. Primele referiri documentate datează din anul 1846. Atunci, floarea a fost prezentată într-un ierbar la Viena, cu ocazia expoziției florei transilvănene.
Rezervația a fost înființată oficial în 1932 de către academicianul Alexandru Borza, fondatorul școlii românești de botanică, pe o suprafață inițială de doar 2,5 hectare.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, bujorii au fost salvați de la dispariție de localnicul Marcu Sâncrăianu, care a extins și îngrijit zona timp de peste 60 de ani, până la vârsta de 91 de ani. Lucrarea sa a fost continuată de Octavian Călugăr, iar din 2017, ștafeta a fost preluată de Ciprian Cenan.