Bulgaria, în zona euro. România, în gaură.
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/euro-freepik.jpg)
Bulgaria a făcut un pas decisiv către aderarea la zona euro, îndeplinind toate criteriile impuse de Uniunea Europeană. Ultimul obstacol a fost depășit odată cu încadrarea în limita de deficit bugetar. Acest pas deschide oficial drumul țării vecine către adoptarea monedei unice europene.
Bulgaria în zona Euro: ținta de deficit, atinsă la limită
Datele furnizate de Institutul Național de Statistică din Bulgaria și de Eurostat arată că, în 2024, deficitul bugetar al țării a fost exact 3% din PIB. Aceasta este și valoarea maximă admisă pentru a putea adera la zona euro. Bulgaria îndeplinise deja celelalte criterii, precum ținta inflației. Recent s-a confirmat și că finanțele publice ale țării sunt în conformitate cu metodologia Uniunii.
În comparație, media deficitului bugetar la nivelul Uniunii Europene în 2024 a fost de 3,2% din PIB. România a înregistrat cel mai mare deficit, cu 9,3%. Am fost urmați de Polonia și Franța, cu 6,6%, respectiv 5,8%.
România, departe de obiectiv și fără planuri concrete
Cu un deficit de peste trei ori mai mare decât limita acceptată, țara noastră nu doar că nu întrunește condițiile necesare. În acest moment nici măcar nu avem o strategie clară pentru viitor privind corectarea dezechilibrelor bugetare.
În schimb, alte state europene au raportat chiar excedente bugetare. Danemarca a înregistrat un surplus de 4,5% din PIB, urmată de Irlanda și Cipru cu câte 4,3%. Chiar și Grecia a raportat un excedent de 1,3%.
Pentru a adera la zona Euro, un stat trebuie să îndeplinească așa-numitele „criterii de convergență” stabilite prin Tratatul de la Maastricht.
Acestea includ un deficit bugetar sub 3% din PIB și o datorie publică mai mică de 60% din PIB sau aflată pe o traiectorie descendentă. Rata inflației ar trebui să se apropie de media UE. De asemenea, stabilitatea cursului de schimb și dobânzile pe termen lung trebuie să se încadreze în limitele mediei europene. În final, legislația națională trebuie să fie compatibilă cu normele BCE.
Prin îndeplinirea acestor criterii, Bulgaria se poziționează drept unul dintre candidații cei mai avansați pentru aderarea la zona euro în perioada următoare. România, în schimb, se confruntă cu dezechilibre economice și haos politic. Astfel, țara noastră nu are, încă, plan realist de aderare.