Bulgaria trece la euro. A fost anunțată oficial data
În vreme ce România ratează țintă după țintă și nu poate spera la o adoptare mai devreme de 2029, Bulgaria va introduce monda euro la 1 ianuarie 2024. Anunțul a fost făcut de ministrul bulgar al Inovării şi creşterii, Daniel Lorer, care a precizat că nu există nicio dezbatere cu privire la dată sau la decizia asupra a ceea ce trebuie făcut, relatează agenția Darik, citată de Rador.
„1 ianuarie 2024 este data”, a explicat ministrul. Partenerii din coaliţia de guvernământ de la Sofia au convenit asupra unui plan naţional pentru introducerea monedei euro. În cadrul consiliului de experţi extraordinar convocat de vicepremierul Asen Vasilev, s-a convenit ca data introducerii monedei euro să rămână 1 ianuarie 2024, iar planul să fie dezbătut în parlament.
„Primul nostru pas este să cădem de acord asupra planului la nivelul consiliului de coaliţie, după care, presupun că va ajunge în parlament. Dar nu există nicio dezbatere despre dată. Acest lucru a fost acceptat de guvernul anterior, aşa că noi ne mişcăm după datele stabilite.
În ceea ce priveşte modul în care avansăm, mesajul meu către Parlamentul bulgar şi în special către partenerii de coaliţie este să arătăm o mare responsabilitate pentru acest proces, astfel încât să se poată desfăşura cât mai repede posibil”, a menţionat Lorer.
Când ar putea trece România la euro
La începutul anului, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, avansa în cazul României o țintă euro abia în anul 2029.
„Mi-aş dori să nu ne mai ascundem în spatele crizelor pentru obiectivele strategice ale României. Am ajuns într-o situaţie ca deficitul de cont curent să fie mai mare decât deficitul public. Nu mai spun de puseul inflaţionist care ne-a scos din orice zona de convergenţă nominală. Eu cred că aici trebuie să avem o discuţie serioasă, instituţional vorbind, cu comitetul care se ocupă de aderarea la Zona Euro şi să ne fixăm un target transpartinic pe care nimeni să nu-l mai încalce. Din punctul meu de vedere, anul 2029 este o ţintă viabilă (pentru aderarea la euro, n.r.). Dincolo de criteriile nominale de convergenţă pe care evident pe termen mediu de timp le putem îndeplini până la urmă, pe elementul de datorie însă suntem în zona fericită faţă de alte state europene care deja nu-l mai îndeplinesc. Cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte. Convergenţa reală este cea care îţi dă de fapt puterea de cumpărare, competitivitatea cu care tu vii ca ţară versus alte ţări într-o piaţă unică europeană, cu o monedă unică. Nu mai ai niciun fel de instrument colateral de intervenţie pe zona aceasta de echilibru şi rămâne propria ta valoare. Valoarea noastră trebuie să se ducă sus pentru ca să putem să intrăm. Este o chestiune de logică. Orice strategie de convergenţă reală trebuie să se raporteze la ce va însemna competiţia peste 5, 6, 10 ani”, a explicat Câciu.
La jumătatea lunii decembrie 2021, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR) declara și el că toate ţintele de aderare la moneda euro au fost ratate, următorul termen fiind anul 2029.
Alături de Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Suedia, Ungaria, România se înscrie în rândul statelor membre ale Uniunii Europene care au obligaţia adoptării monedei euro, ceea ce înseamnă practic participarea cu drepturi depline la Uniunea Economică şi Monetară, odată cu îndeplinirea tuturor condițiilor necesare, respectiv a criteriilor de convergență nominală, juridică şi reală. Acestea din urmă nu sunt menţionate explicit în legislaţia relevantă a Uniunii Europene, însă devin din ce în ce mai importante în aprecierea gradului de pregătire al unui stat pentru adoptarea monedei unice.
De altfel, Rapoartele de Convergență elaborate o dată la doi ani de Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană, pun accent din ce în ce mai mare pe convergența reală. Astfel, în perioada premergătoare adoptării monedei unice, economia naţională trebuie să parcurgă ajustările necesare integrării în zona euro, marcate de reforme structurale ample, cu efecte asupra competitivității sale generale.