Bulgarii cer UE să interzică exportul de alimente către țările terțe
Escaladarea conflictului din Ucraina îi determină pe oficialii din tot mai multe țări europene să ia în calcul măsuri restrictive în ceea ce privește exporturile de alimente pentru a nu pune în pericol securitatea alimentară a popoarelor pe care le reprezintă.
După ce Republica Moldova a decis să interzică exporturile de porumb și grâu, acum, bulgarii sunt cei care au cerut la Bruxelles interzicerea exportul de alimente de bază către țările terțe pentru a nu fi pusă în pericol aprovizionarea statelor membre, mai ales că există tendințe speculative în piață în contextul actual.
„Țara noastră consideră că ar trebui luate măsuri de suspendare pentru o perioadă a exporturilor unor materii prime de bază din Uniunea Europeană (UE) către țările terțe (cu excepția Ucrainei), așa cum cum se prevede la articolul 5 din capitolul „Măsuri de salvgardare” din Regulamentul nr. 479 din 2015 al PE și al Consiliului privind regulile comune pentru exporturi”, a declarat ministrul Agriculturii Ivan Ivanov în cadrul unei ședințe a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit al UE, ce a avut loc în data de 2 martie la Bruxelles.
El a atras atenția și asupra faptului că în contextul actual există riscul unor speculații cu produse agricole, alimente sau îngrășăminte, potrivit agribg.
În ultima lună, prețurile la cereale, de exemplu, au crescut semnificativ, fiind consemnat un avans de până la 40%, iar pentru perioada următoare se anunță alte scumpiri cel puțin la același nivel. Și nu vor fi singurele, cel mai probabil.
Citește și Republica Moldova interzice exporturile de grâu și porumb. Românii livrează volume record