Bulgarii dau liber la importurile din Ucraina. Ce zic de români polonezii
Pe data de 15 septembrie expiră restricțiile la importurile de cereale și oleaginoase din Ucraina, iar potrivit informațiilor neoficiale, acestea ar urma să fie prelungite cu încă două luni.
Dacă pentru Polonia, Ungaria, Slovacia și România poziția pare să fie clară, singura care nu face front comun este Bulgaria și nu este deloc întâmplător.
Cu doar câteva zile înainte de anunțul autorităților de la Bruxelles cu privire la cerealele din Ucraina, Parlamentul bulgar a votat împotriva extinderii interdicției de import asupra produselor ucrainene, ceea ce a produs un adevărat șoc în rândul fermierilor.
Cei mai afectați sunt producătorii de semințe de floarea soarelui care spun că efectele s-au văzut imediat pe piață: prețurile s-au prăbușit cu 60 de leva (152 lei) pe tonă, iar cererea a dispărut pur și simplu, pentru că acum, procesatorii mizează pe materiile prime ieftine din Ucraina.
În mod normal, fabricile de ulei de floarea soarelui din Bulgaria importă cam 30% din materia primă din Ucraina, iar din cauza restricțiilor au ajuns aproape de faliment.
Mai trebuie precizat că Bulgaria a fost cel mai mare importator european de semințe de floarea soarelui din Ucraina cu un volum de 811.445 de tone, în anul comercial 2022/2023 (perioada 1 iulie – 9 aprilie 2023), potrivit datelor Comisiei Europene.
Pe locul doi se află România, lider în UE la semințele de floarea-soarelui, în 2022. Țara noastră a importat în perioada menționată 454.376 de tone de semințe de floarea-soarelui, adică aproximativ 22% din cantitatea record de 2 milioane de tone importate de UE.
Recoltă mică, în acest an
În același timp, nu putem face abstracție și de faptul că recolta de floarea soarelui nu se ridică la nivelul așteptărilor, ceea ce provoacă îngrijorare în rândul procesatorilor. De altfel, la presiunea acestora, autoritățile bulgare ar fi luat decizia de a se opune prelungirii interdicțiilor.
Producție mică de floarea soarelui este nu doar la bulgari, ci și în România, în acest an, ceea ce provoacă și la noi temerile procesatorilor cu privire la asigurarea materiei prime. Să nu uităm, importurile de semințe de floarea soarelui din Ucraina au crescut foarte mult în România de la momentul declanșării războiului.
Front comun
Exceptând Bulgaria, poziția celorlalte patru țări pare clară, teoretic, cel puțin.
Ministrul Agriculturii din România a declarat că ar trebui să fie prelungite restricțiile, cel puţin până la finalul anului 2023, pentru a nu fi afectată competitivitatea fermierilor. Agricultorii români chiar au transmis că blochează Portul Constanța și vămile dacă se dă liber la importuri.
Mai trebuie precizat, însă, că după poziția evazivă a României pe vremea ministrului Petre Daea, polonezii arată cu degetul și acum spre țara noastră, pe care o bănuiesc că ar putea să treacă oricând în aceeași barcă cu Bulgaria.
Cât privește Polonia, aceasta a anunțat clar că dacă CE nu extinde interdicția asupra importurilor de cereale din Ucraina, va introduce singură o astfel de interdicție.
La rândul lor, ungurii au făcut public faptul că vor prelungi interdicția de import chiar dacă CE nu o va face. Ministrul maghiar al Agriculturii István Nagy a făcut chiar un tur de forță în mai multe capitale din sud-estul Europei pentru a stabili o strategie comună. Recent, s-a văzut și cu ministrul slovac al agriculturii, Jozef Bíreš, cu care a convenit să aibă aceeași poziție.
Mai mult de atât, ungurii lansează și un avertisment dur: scopul exploatațiilor ucrainene nu este de a vinde cereale țărilor din Lumea a treia, ci de a domina piața europeană, după cum arată presa poloneză. Acum, decizia rămâne la mâna oficialilor de la Bruxelles asupra căreia se exercită presiuni enorme din toate părțile.