Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri în această zi
În fiecare an, pe 25 martie, creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire, momentul în care îngerul Gavriil a anunțat-o pe Maica Domnului că îl va naște pe Iisus.
Buna Vestire este considerată cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului și inițial data acesteia a variat la început. Unii au sărbătorit-o în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia și Milano, era sărbătorită pe 18 decembrie.
Data de 25 martie a început să se generalizeze ca sărbătoare a Bunei Vestiri în secolul a V-lea, atunci când Crăciunul a început să fie sărbătorit peste tot pe 25 decembrie.
Deși data la care este sărbătorit Paștele diferă de la un an la altul, Buna Vestire cade întotdeauna în timpul Postului Mare, iar Biserica Ortodoxă acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.
Ce se sărbătorește de Buna Vestire
Buna Vestire marchează momentul în care îngerul Gavriil/Gabriel i-a apărut în vis Mariei pentru a o anunța că este însărcinată și îl va aduce pe lume pe Fiul lui Dumnezeu.
„Iar în a șasea luna a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Și intrând îngerul la ea, a zis: Bucura-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvantată ești tu între femei. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui și cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? Și îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Și iata vei lua în pantece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus.
Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt se va chema și Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său. Și va împărăți peste casa lui Iacov în veci și împărăția Lui nu va avea sfârșit. Si a zis Maria catre înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat? Și răspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea și Sfântul care Se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Și iata Elisabeta, rudenia ta, a zămislit și ea fiu la bătrânețea ei și aceasta este a șasea luna pentru ea, cea numită stearpă. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputință. Și a zis Maria: Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău! Și îngerul a plecat de la ea”. (Luca I, 26-38), scrie Crestinortodox.ro.
Tradiții și obiceiuri populare de Buna Vestire
Buna Vestire se mai numește în popor și:
- Blagoveștenie
- Ziua Cucului
- Ziua Zămislirii Domnului
Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului, deoarece se consideră că în această zi se aude prima dată cântând cucul și cântecul lui anunță sosirea primăverii.
Potrivit tradiției în această zi, țăranii trebuiau să mănânce bine, deoarece să auzi cucul cântând pe stomacul gol, este semn rău.
Una obicei de Ziua Cucului este cel de a număra de câte ori își cântă pasărea numele și atâția ani mai mare persoana în cauză de trăit.
De asemenea, aceasta este o zi în care tinerii încercau să afle când se vor căsători. „Cucule voinicule/ Cîți ani îmi vei da/ pân’ m-oi însura (mărita)?” Dacă se intampla ca după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul său echivala cu un an de aștepare. Dimpotriva, daca el tacea, tăcerea sa era semn ca avem de-a face cu o căsătorie grabnică.
Familiile care aveau fete de măritat, tăiau creanga pe care a stat cucul când a cântat prima dată și o puneau în apa în care se îmbăiau tinerele. Această vrajă urma să atragă tinerii.
Tradiția mai spune că nu este bine să dormi în ziua de Buna Vestire, întrucât vei fi somnoros și obosit tot anul.
Buna Vestire 2020 tradiții. O altă superstiție este legată de vremea din această zi. Așadar, se spune că cum va fi ziua de Buna Vestire, așa va fi și prognoza meteo pentru Pește.