”Bunicuță-supermodel”, medicamentul anti-îmbătrânire
Un medicament – inspirat denumit ”bunicuță-supermodel” – a reușit să mărească durata vieții animalelor de laborator cu aproape 25% , anunță cercetătorii, care speră ca, prin această descoperire, să poată încetini și îmbătrânirea omului.
Șoarecii din laborator, care au beneficiat de acest medicament, erau cunoscuți ca ”bunici supermodel” datorită aspectului lor tineresc.
Rezultatele au indicat că șoarecii testați cu acest medicament erau mai puternici, mai sănătoși și au dezvoltat mai puține tipuri de cancer, comparativ cu șoarecii din grupul placebo.
În prezent, medicamentul este testat pe oameni, dar încă nu se știe dacă va oferi același efect anti-îmbătrânire.
La ora actuală, cercetările în domeniul îmbătrânirii sunt în plină expansiune, cercetătorii încercând să descopere și să manipuleze procesele moleculare ale îmbătrânirii.
Echipele de la Laboratorul MRC de Științe Medicale, Imperial College London și Duke-NUS Medical School din Singapore au investigat o proteină numită interleukina-11.
Pe măsură ce îmbătrânim, nivelurile acestei proteine cresc în corpul nostru și odată cu aceasta crește nivelul inflamațiilor, iar cercetătorii spun că acționează mai multe ”întrerupătoare” biologice, care controlează ritmul de îmbătrânire.
Autorii studiului au efectuat două experimente:
- Primul cu șoareci modificați genetic, astfel încât să nu mai producă interleukina-11
- Al doilea cu șoareci care au împlinit 75 de săptămâni ( aproximativ echivalentul vârstei de 55 de ani la om)și apoi li s-a administrat noul tratament pentru a elimina interleukina-11 din corpul lor.
Rezultatele, publicate în revista Nature, au arătat că durata de viață a crescut cu 20-25%, în funcție de experiment și sexul șoarecilor.
Șoarecii de laborator bătrâni mor în majoritatea cazurilor de cancer. În schimb șoarecii care nu mai aveau proteina interleukina-11 erau mai puțin expuși la această boală, aveau o forță musculară îmbunătățită, erau mai viguroși, blana lor avea un aspect sănătos și, în general, erau mai puțin fragili.
Profesorul Stuart Cook, a declarat pentru BBC, care prezintă acest studiu: ”Încerc să nu mă entuziasmez prea mult (…), e prea frumos să fie adevărat?”
”Cu siguranță” , merită testat și în privința îmbătrânirii omului, mai spune profesorul Cook , argumentând că impactul tratamentului ”ar fi transformator”, dacă ar funcționa, și că ar fi pregătit să-l accepte el însuși.
Interleukina-11 are un rol important în corpul uman în timpul dezvoltării timpurii. Dar cercetătorii cred că, mai târziu în viață, interleukina-11 joacă rolul negativ de a conduce la îmbătrânire.
Medicamentul, un anticorp care atacă interleukina-11, este testat la pacienții cu fibroză pulmonară. În acest caz, plămânii sunt afectați, ceea ce face respirația mai dificilă. Deși testele nu s-au finalizat, datele indică faptul că medicamentul est sigur și pentru oameni. Pe lângă acest medicament, mai sunt testate altele două – meformina și rapacimina – datorită proprietăților lor anti-îmbătrânire.
Profesorul Cook crede că oamenilor le este mai ușor să folosească medicamentul decât să respecte o anumită dietă cu restricții de calorii.
„Ai vrea să trăiești de la vârsta de 40 de ani pe jumătate înfometat, să ai o viață total neplăcută, pentru a putea să trăiești cinci ani în plus? Eu nu aș vrea”, subliniază profesorul Cook.
„Deși cercetarea noastră a fost făcută pe șoareci, sperăm că aceste descoperiri vor fi foarte relevante pentru sănătatea umană, având în vedere că am observat efecte similare în studiile asupra celulelor și țesuturilor umane”, subliniază prof. Anissa Widjaja de la Duke-NUS Medical School.
Ilaria Bellantuono, profesor la Universitatea din Sheffield, a declarat: „În general, datele par solide, aceasta este o altă terapie potențială, care vizează un mecanism de îmbătrânire, care poate aduce beneficii asupra fragilității”.
Cu toate acestea, el consideră că există încă probleme, inclusiv lipsa de dovezi la pacienți și costul producerii unor astfel de medicamente. „Este de neconceput să tratezi fiecare persoană de 50 de ani pentru tot restul vieții”, mai adaugă prof. Bellantuono.