Bunul simț în medicină
Atunci când ești internat într-un spital, îți pui viața în mâinile specialiștilor, , dar și al bunului simț al lor, cadrelor medicale. Șeful secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Spitalul „Maria Sklodowska Curie” din București, Doctorul Cătălin Cîrstoveanu, ne spune la Dialogurile Puterii ”Da, legea spune așa, dar bunul simț spune că poți să îmbunătățești ceva în zona asta și ne place să ne ajutăm pacienții noștri și să-i ajutăm să se simtă foarte confortabil.”
Relația pe care o au medicii, asistentele, care lucrează pe secția dintr-un spital cu rudele pacienților poate fi uneori sub o presiune emoțională foarte mare. Fiecare om așteaptă ca medicul să-i spună ceva, ceva de bine despre pacient. Dar, uneori, așteptările acestea nu pot fi satisfăcute de către specialiști. Cum este această relație? Doar profesionalism sau și bunul simț și al cadrelor medicale și al aparținătorilor? Procedură sau umanitate?
”Mi-am dat seama de-a lungul timpului, ne spune doctorul Cătălin Cîrstoveanu, sunt avocați care ne învață că trebuie să spunem într-un anume fel lucrurile. E foarte bine! Trebuie să spunem într-un fel lucrurile, să fie niște rigori, explicații, medical, profesional, uman. Pe de altă parte, există și bunul simț al lucrurilor. Și vedem că pacienții noștri țin foarte mult la acest lucru. Ei sunt foarte simpli și curați, majoritatea pacienților noștri. Da, există și excepții din lumea asta de oameni care nu înțeleg mare lucru din ce se întâmplă într-un spital cu un pacient. Pacienții sunt oameni foarte normali și umani. Ei fac apel la noi, uitându-se în ochii noștri, și ne întreabă: Cum ați face dacă ar fi situația dumneavoastră? Vrem să ne spuneți, așa ca să înțelegem. Si vor și așa și așa și așa și lucrul acesta și celălalt. Și atunci, îți aduci aminte de bunul simț al lucrurilor pe care trebuie să le faci. Da, legea spune așa, dar bunul simț spune că poți să îmbunătățești ceva în zona asta și ne place să ne ajutăm pacienții noștri și să-i ajutăm să se simtă foarte confortabil.
Când părinții trec prin greutăți sau când își pierd copiii, noi vom face să fim foarte aproape de ei, în Bunul simț al lucrurilor.”
Despre boli grave, cancerul nou-născuților, despre operații grele pe care medicii români le fac în România, despre lupta cu moartea, la Dialogurile Puterii, cu doctorul Cătălin Cîrstoveanu.