Bunul simț în trafic, cea mai bună regulă!
În trafic, cu greu mai respectăm vreo regulă. Pentru fiecare încălcare a regulilor de circulație, găsim justificări fără să ne gândim la urmările nefaste pe care le pot avea accidentele pe care le provocăm. Și, în plus, credem că nouă nimic nu ni se poate întâmpla.
La Dialogurile Puterii, Gabi Imre, pilot și instructor de drift, susține cu tărie că, în orice mediu trăim, există reguli pe care trebuie să le respectăm. ”Eu așa îi spun și fiului meu. În momentul în care ieșim pe ușă, într-un spațiu pe care îl împărțim cu alți oameni, trebuie să respectăm niște reguli pentru a nu ne supăra unii pe alții, pentru a nu ne enerva unii pe alții, pentru a nu ne crea răni sau chiar moartea.”
Dar, eu mă grăbesc foarte tare ca să ajung într-un loc. Și grăbiți suntem cu toții. Ce facem? Claxonăm, dăm flashuri…
”Nu. În trafic, ne asigurăm, ne asigurăm că nu îl incomodează în niciun fel pe celălalt, continuă Imre. Aplicăm inclusiv regulile de bun simț. Eu zic că aici stăm foarte, foarte prost, pentru că de multe ori se întâlnesc doi șoferi care, amândoi, chipurile, au dreptate. Păi tocmai că ne grăbim, nu avem timp să ne certăm, să dăm geamul jos, să ne spunem niște vorbe bărbătești. Câteodată și femeile am văzut că au niște vorbe foarte bărbătești!
Regula fermoarului ar trebui să fie în lege
Să nu facem chestia asta. Am fost în multe țări unde am condus și am văzut. Vă dau un exemplu, regula fermoarului pe care o cunosc foarte, foarte puțini conducători auto din România. Asta ar trebui învățată de la școala de șoferi, mai ales în București sau în orașele foarte aglomerate, la ore de vârf. Străduțele secundare sunt foarte aglomerate, la fel și bulevardele. Ce ar însemna asta în trafic? Eu fiind pe prioritate, să mă duc așa…
Dar, mâine, sunt eu pe străduță și vecinul e invers pe bulevard și nu mă lasă. Stau până la unu noaptea când se oprește traficul?
Depinde de mașină. Dacă ai o mașină mai mare, ieși, ieși cu îndrăzneală.
Nu așa trebuie să funcționeze lucrurile în trafic. Iar eu susțin că regula fermoarului chiar ar trebui introdusă în lege, pentru că fluidizează foarte, foarte mult traficul, Pentru că, înfuntându-se, blocându-se o străduță, la un moment dat, se va bloca bulevardul care este în spatele traficului de pe străduță și ușor ușor se blochează toată zona.”
Urmăriți interviul integral cu Gabi Imre, la Dialogurile Puterii, de la ora 19.00