Bunuri ale compozitorului George Enescu, scoase la licitație. Ministerul Culturii nu comentează
În cursul zilei de miercuri au fost scoase la licitaţie mai multe obiecte care i-ar fi aparţinut lui George Enescu. Legat de această licitaţie există o anchetă a Ministerului de Interne.
Aceasta după ce organizatorii Festivalului George Enescu au avertizat că poate fi vorba de obiecte de patrimoniu, caz în care Ministerul Culturii ar avea drept de preemţiune. Problema este, că până la această oră, nu există o expertiză clară care să încadreze obiectele în categoria celor de patrimoniu. Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor a cerut o expertiză suplimentară, care nu s-a făcut.
În condiţiile în care expertiza suplimentară cerută de Comisia Muzeelor şi Colecţiilor nu s-a făcut, licitaţia nu ar fi trebuit să aibă loc, potrivit Radio Europa FM.
Același caz, mai multe păreri
“Am cerut un supliment de expertiză, dar nu s-a întâmplat nimic. Evident, am cerut un supliment de expertiză independentă. Din punctul meu de vedere, nu e foarte în regulă să se desfăşoare licitaţia, pentru că, urmare a deciziei Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, expertizele au fost invalidate”, spune Viorel Petac, vicepreşedinte al Comisiei. Organizatorii, însă, respectiv Casa de licitaţii Hisctoric, susţine că totul este legal, iar ministerul Culturii, dacă voia, putea să facă o nouă expertiză, dar nu a făcut-o.
Mai mult, nici nu şi-a exercitat dreptul de preemţiune pentru cumpărarea obiectelor care i-au aparţinut lui George Enescu. „Dreptul de preemţiune este trimis la Ministerul Culturii. Ministerul Culturii nu ne-au răspuns până la data aceasta dacă sunt dornici a le cumpăra sau nu. Ministerul avea dreptul să le cumpere chiar şi prin negociere directă. Dacă îşi dorea aceste obiecte, până acum acţiona”, spune Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitaţii.
Ministerul Culturii nu comentează subiectul şi nu a făcut-o deloc, de la sesizarea organizatorilor Festivalului George Enescu. Încercările Europa FM de a obţine un punct de vedere au fost orientate către Comisia Muzeelor. Însă, potrivit legii, rezoluţia acesteia este consultativă. Ultimul cuvânt ar fi trebuit să-l aibă Ministerul Culturii.