Burduja despre cât gaz exportăm, zilnic, peste Prut
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat marți, după Comandamentul Energetic de Iarnă, că „pe zona de producție de energie hidrică, din gaz, nu avem probleme”.
„Este în continuare principala sursă de producție de energie electrică în perioada sezonului rece, cu excepția zilelor în care centralele eoliene, despre care s-a spus că nu produc energie electrică, sunt chiar prima sursă de producție în România, ca urmare a faptului că bate vântul (…).
Evident că prioritatea României rămâne, pentru a avea siguranță energetică, facturi cât mai mici și o energie cât mai curată, să investească în sectorul energetic, lucru pe care noi l-am demarat și proiectele pe care le-am început le vom continua anul acesta”, a mai declarat ministrul.
Sebastian Burduja a dat asigurări că nu sunt probleme pe rețeaua de distribuție.
„Nu anticipăm probleme pe rețea, de altfel nu vor fi temperaturi atât de scăzute și operatorii de distribuție, la fel TransElectrica, sunt pregătiți să intervină cu echipe suplimentare dacă punctual este nevoie.
Au fost câteva zile, de exemplu, cu depuneri de chiciură pe linii, s-au rezolvat, dar nu anticipăm probleme la nivelul sistemului sau nici măcar probleme semnificative la nivel local”, a punctat el.
În ceea ce privește zona de gaz, ministrul Sebastian Burduja a spus că a făcut o diagnoză asupra stocurilor disponibile: „Nu anticipăm să fie probleme pe zona de gaz”
„Suntem cu 1,80 și ceva miliarde metri cubi în depozite, ceea ce din punctul nostru de vedere asigură necesarul României pentru perioada sezonului rece. Nu anticipăm să fie probleme.
E adevărat, exportăm în fiecare zi în termeni comerciali, subliniez, în termeni comerciali, deci plătesc atât cât face, acest gaz, frații noștri de peste Prut.
Importăm gaz chiar și pe relația cu Ungaria
Exportăm peste Prut cam 5 milioane de metri cubi de gaz. Importăm o cantitate similară pe relația cu Bulgaria și astăzi, după multă vreme, importăm chiar și pe relația cu Ungaria. Deci importăm o anumită cantitate pe la granița cu vecinii maghiari.
Capacitatea de import a României, sau de interconexiune, a crescut de până la 4.000 de megawați
„Vreau să felicit Transelectrica pentru investițiile desfășurate în ultimii ani și în special în ultimul an. Capacitatea de import a României sau de interconexiune, import și export, a crescut și putem miza până la 4.000 de megawați în acest moment.”
Referindu-se la „știrile alarmiste” care spuneau că atunci când importăm 2800 sau poate chiar 3000 de megawați sistemul românesc este în pragul colapsului, ministrul spune:
„Sunt complet false. Sistemul românesc și interconexiunile, ca urmare a investițiilor de la Reșița Pancevo, de exemplu, sau de la Medgidia, sau din alte părți ale sistemul energetic, poate să ofere importul de până la 4.000 de megawați. Asta este o îmbunătățire semnificativă”.