Burduja: ONG-uri finanțate prin rețele opace încearcă să blocheze, printr-o nouă acțiune în justiție, Neptun Deep
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/burduja.jpg)
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că s-a ajuns la a şasea tentativă de blocare în justiţie a proiectului Neptun Deep.
ONG-uri de mediu „finanțate prin rețele opace“
Ministrul Energiei Sebastian Burduja trage un semnal de alarmă cu privire la o nouă tentativă de blocare a celui mai important proiect energetic strategic al României, Neptun Deep. El spune că este a șasea acțiune în justiție inițiată împotriva proiectului, de către ONG-uri de mediu „finanțate prin rețele opace“, care par să servească mai degrabă interese obscure decât binele public.
Burduja nu vorbește ca om politic, ci ca român. Pentru că miza nu este una ideologică, ci suveranitatea energetică a României. Neptun Deep nu este doar un proiect economic – este un proiect de securitate națională.
„Cererea de chemare în judecată este complet nemotivată. Tot ceea ce invocă reclamanții este că o autorizație ar fi nelegală doar pentru că alte acte administrative anterioare sunt și ele contestate – dar fără nicio decizie definitivă a unei instanțe. Este o formă de abuz de drept, o folosire cinică a sistemului juridic pentru a bloca un proiect esențial pentru viitorul României”, a spus Burduja.
Mai mult, aceiași contestatari trimit la fiecare 30 de zile aceleași solicitări către Ministerul Energiei, în temeiul Legii 544/2001, doar pentru a menține posibilitatea atacării în instanță. „Doar data se schimbă. Conținutul este identic. Este o strategie clară de obstrucționare”, a explicat ministrul.
Ce înseamnă Neptun Deep pentru România?
– 100 miliarde metri cubi de gaze naturale – echivalentul consumului a 4,3 milioane de gospodării timp de 30 de ani
– 40 miliarde euro în PIB până în 2044
– 20 miliarde euro la bugetul statului
– 43.500 locuri de muncă directe și indirecte
– Investiții masive în infrastructură energetică și gaz ieftin pentru repornirea industriei românești
Ce riscăm dacă proiectul este blocat?
– Dependență prelungită de gazul rusesc
– Pierderea statutului de lider regional în domeniul energiei
– Colapsul industriei grele și al petrochimiei
– Vulnerabilitate în fața unei crize energetice regionale
„Nu ne putem face iluzii: a bloca Neptun Deep înseamnă să blochezi România. Aceste acțiuni, voit sau nu, servesc intereselor Federației Ruse și afectează grav interesul național. România are acum o fereastră istorică. Dacă o ratăm, vom plăti în facturi mai mari, în pierderi de locuri de muncă și în lipsă de securitate”, avertizează Burduja.
România are potențialul de a deveni principalul producător de gaze naturale din Uniunea Europeană și un exportator net de energie. Dar pentru asta, e nevoie de coerență, voință politică și susținere civică.
„Tăcerea e complicitate. Eu nu voi tăcea. Indiferent de presiuni. Înainte, împreună. România merită să fie liberă, sigură și prosperă”, a încheiat Sebastian Burduja.