Burduja pune presiune pe Hidroelectrica: Măsuri drastice pentru reducerea cheltuielilor
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis un mesaj clar companiilor din subordinea Ministerului Energiei, avertizându-le că nu va semna bugetele de venituri și cheltuieli dacă nu respectă măsurile de eficientizare impuse de autorități.
Într-un interviu acordat duminică la Digi24, Burduja a explicat că, în urmă cu două săptămâni, a trimis o adresă către toate entitățile din portofoliu, fie că sunt acționari majoritari sau 100%, în care le-a cerut să reducă cheltuielile și să optimizeze structura organizațională.
Printre măsurile propuse se numără reducerea cu până la 30% a posturilor de conducere și diminuarea cu 20% a cheltuielilor salariale, în special în cazul personalului TESA. Ministrul a subliniat, însă, că nu vor fi afectate locurile de muncă ale minerilor sau inginerilor din termocentrale, dar că se impune o reducere a personalului administrativ, incluzând departamentele de resurse umane, juridic și comunicare.
În acest context, o acuzație voalată a fost lansată la adresa uneia dintre cele mai mari companii de stat din sectorul energetic, Hidroelectrica. Burduja a menționat că, în 2023, compania a cheltuit 16 milioane de lei pentru sponsorizări, un lucru care, potrivit ministrului, ar putea fi revizuit, având în vedere contextul economic actual. Deși a evitat să critice direct compania, el a sugerat că, deși activitatea acestora este apreciată, există loc de îmbunătățiri în gestionarea resurselor financiare.
„Noi, ca acţionar, avem pârghii să impunem acest lucru şi le-am comunicat acestor companii că nu voi semna bugetele lor de venituri şi cheltuieli dacă nu vor respecta aceste principii de eficientizare. La nivelul companiilor am dori să economisim un miliard de lei în urma acestor măsuri”, a declarat Burduja.
Ministrul a adăugat că, în următoarele două luni, Ministerul Energiei va lansa un portal de transparență financiară, unde vor fi disponibile informații detaliate despre cheltuielile companiilor din subordine. Prin acest portal, cetățenii vor putea accesa date precum salariile, sporurile, contractele de conducere și sponsorizările acordate.
„Lucrăm la un portal de transparență și cred că va fi o premieră. Pe site-ul Ministerului Energiei, într-o lună și două luni, veți putea intra, selecta compania și să vedeți acolo exact ce cheltuieli au, ce sporuri au, ce contract are conducerea, declarațiile de avere, contractul de achiziție, toate sponsorizările”, a adăugat Burduja.