Burduja și-a publicat strategia! Cum va arăta energia în următorii zece ani

Publicat: 23 aug. 2024, 17:05, de Cristian Matache, în Energie , ? cititori
Burduja și-a publicat strategia! Cum va arăta energia în următorii zece ani

Ministerul Energiei, condus de Sebastian Burduja, a publicat versiunea actualizată a Strategiei Energetice a României 2025-2035, integrând sugestiile din consultarea publică și anunțând următorii pași în adoptarea documentului.

”Astăzi facem un nou pas în adoptarea unei strategii naționale care va ghida dezvoltarea sectorului energetic într-un mod coerent, după 17 ani de la ultima astfel de strategie adoptată de România. Varianta actualizată a Strategiei Energetice a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050, care integrează punctele de vedere primite în perioada consultării, a fost deja publicată pe site-ul Ministerului Energiei, putând fi consultată aici: https://energie.gov.ro/…/trans…/transparenta-decizionala.
După un proces amplu de consultare publică și în urma dezbaterilor organizate cu părțile interesate, am integrat contributiile societății civile, mediului academic și industriei energetice. Strategia noastră reflectă acum atât nevoile imediate, cât și provocările viitorului, fiind mai aproape de realizarea unui sector energetic modern și rezilient, pregătit să răspundă provocărilor României de mâine”, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Printre noutățile principale ale strategiei se numără:
-Accentul pus pe reducerea prețurilor la energie pentru consumatorii casnici și industriali;
-Dezvoltarea capacităților de stocare;
-Asigurarea securității cibernetice în domeniul energetic;
-Construirea unui lanț local de aprovizionare cu tehnologii necesare tranziției verzi;
-Angajamentul ferm am României pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.
În contextul necesității de accelerare a tranziției verzi și de îmbunătățire a securității energetice, strategia își propune să asigure un echilibru între menținerea unor prețuri accesibile și susținerea competitivității economice, tranziția graduală de la combustibili fosili la surse de energie regenerabilă, dezvoltarea capacităților de stocare și îmbunătățirea eficienței energetice.
”Obiectivul nostru este clar: o Românie cu energie sigură, ieftină și curată. Într-un context economic și geopolitic complex, trebuie să răspundem provocărilor inovativ și să utilizăm oportunitățile inteligent. Ne angajăm să dezvoltăm un sector energetic care să fie un pilon esențial al dezvoltării țării, capabil să asigure securitatea, sustenabilitatea și accesibilitatea energiei pentru toți cetățenii. Avem resursele naturale, financiare și umane necesare pentru a moderniza sectorul energetic și pentru a transforma România într-un lider regional.
Următorii pași spre adoptare sunt declanșarea etapei de încadrare privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe, avizarea interinstituțională și, în final, adoptarea prin hotărâre de guvern”, a spus Burduja.