Bursa a încheiat săptămâna trecută cu un minus de 0,7%. Luni, tranzacțiile sunt mixte. Piețele așteaptă discursul de învestitură al președintelui american Donald Trump

Publicat: 20 ian. 2025, 12:37, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Bursa a încheiat săptămâna trecută cu un minus de 0,7%. Luni, tranzacțiile sunt mixte. Piețele așteaptă discursul de învestitură al președintelui american Donald Trump

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat şedinţa de vineri 17 ianuarie cu o depreciere de 0,51% şi a ajuns astfel la 16.928 puncte. Dinamica săptămânală este de minus 0,73%, după trei şedinţe de scădere şi două pe plus.

În ședința de luni, 20 ianuarie, indicii aveau evoluții mixte, la jumătatea zilei, cu principalul indice al pieței în apreciere slabă, de numai 0,01%, până la 16.929,79 puncte.

Rulajul era de 3.939.529,22 lei (791.721,94 euro), la un volum de 5.292.137 de cereri și oferte.

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în creștere cu 0,01 la sută.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era în minus, cu 0,04 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era în creștere cu 0,06 la sută.

Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era în minus cu 0,14 la sută.

Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era în scădere cu 0,06 la sută, iar indicele BET-EF era în creștere cu 0,01 la sută.

Valoarea totală a tranzacțiilor era de 7,18 milioane lei (1,44 milioane euro).

Piețele așteapă discursul de învestitură al președintelui Donal Trump, la ceremonia de preluare a mandatului și depunerea jurământului. Ceremonia va avea loc ,,în interior”, în complexul Congresului, Rotonda Capitoliuluim,

Vineri, în ultima ședință a săptămânii, doar trei companii din structura indicelui au înregistrat creşteri, cele mai mari scăderi fiind consemnate de Transelectrica (-3,7%), Transport Trade Services (-2,1%), Digi Communications (-1,8%), BRD SocGen (-1,2%) şi Fondul Proprietatea (-1,2%). BET-NG, unde sunt incluse companii din energie şi utilităţi, s-a depreciat cu 0,1%, în timp ce ROTX, indice dezvoltat de BVB în colaborare cu bursa de la Viena, a coborât cu 0,48%, potrivit datelor bvb.ro.

Lichiditatea a atins 50,4 milioane de lei, dintre care 36,3 milioane pe cele două pieţe de acţiuni şi 10,5 milioane pe segmentul obligaţiunilor. Cele mai tranzacţionate companii au fost Banca Transilvania (rulaj de 861 milioane de lei), OMV Petrom (3,3 milioane) şi Romgaz (3 milioane).

În Statele Unite în ultima ședință de tranzacţionare din timpul mandatului preşedintelui Joe Biden. Principalii indici de pe Wall Street creşteau cu 0,9% – 1,5%.

Astăzi, va începe oficial mandatul lui Donald Trump, conform MarketWatch.

Analizele de piață arată că Piaţa acţiunilor americane creşte puternic de doi ani. Investitorii așteaptă să vadă cum va continua tendinţa sub administraţia Trump.

Piaţa americană a acţiunilor a avut, pentru al doilea an la rând, o apreciere de peste 20% în 2024, evoluţie susţinută de creşterea solidă a economiei Statelor Unite, tăierea dobânzilor de către Rezerva Federală pe fondul tendinţei dezinflaţioniste, menţinerea entuziasmului privind potenţialul inteligenţei artificiale şi alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte, agenda republicanului fiind percepută drept benefică pentru economie şi piaţă de către investitori.

Indicele S&P 500 s-a apreciat cu 25,7%, anul trecut, în vreme ce indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în industrii intensive în cunoaştere, a avut un avans de 28,6%. Performanţa majorităţii acţiunilor ce formează grupul celor „şapte magnifici” a fost excepţională, cu aprecieri situate între 171,1% în cazul Nvidia şi 12,1% pentru Microsoft, în vreme ce indicele Dow Jones Industrial Average, ce beneficiază într-o proporţie mai redusă de evoluţia marilor nume din tehnolgie, a avut o creştere de 12,9%, anul trecut.

Analiştii consideră că există premise importante ca acţiunile americane să îşi continue creşterea în acest an, dar probabil performanţele din 2023 şi 2024 nu se vor repeta, în condiţiile în care evaluările în ansamblu sunt ridicate iar tranziţia de la Casa Albă şi climatul geopolitic aduc incertitudine în rândul investitorilor. Pe de altă parte, mediul actual poate favoriza acţiunile de tip „value” şi cele din sectoare ciclice, care s-au aflat în plan secund în ultimii doi ani.

Experții apreciază că este posibilă a temperare a creşterii economice în Statelor Unite, în prima jumătate a anului, poate la 1,5%-2%, dar are potenţialul ar putea să reaccelereze în a doua parte, datorită a două elemente cheie:

-rate mai reduse ale dobânzilor, ceea ce ar trebui să se vadă în economia reală până la sfârşitul lui 2025, susţinând consumul gospodăriilor şi cel corporativ;

-politicile pro-creştere propuse ale lui Trump, inclusiv dereglementarea şi reducerea taxelor, care ar trebui să se contureze până la finele anului, ceea ce poate stimula consumul şi sentimentul pozitiv în pieţele finanicare.

Consumul va rămâne robust în Statele Unite în acest an, susţinut de sănătatea pieţei forţei muncii, în vreme ce standardele de creditare se relaxează iar producţia poate avea o redresare în 2025. Toate acestea, în contextul în care Fed încearcă să elimine treptat restricţiile impuse economiei şi să ducă rata dobânzii într-o poziţie neutră, conform Edward Jones.

„Credem că Fed îşi va continua ciclul de reducere a ratelor în 2025”, au scris strategii, în opinia cărora banca centrală a Statelor Unite va tăia dobânzile de două-trei ori anul acesta, ducând rata fondurilor federale până în intervalul 3,5% – 4%, faţă de 4,5% cât este în prezent.