Bursa de la București a încheiat ziua de joi cu evoluții mixte. Romgaz anunță servicii directe pentru populație
Bursa de Valori București (BVB) a continuat evoluțiile pozitive, pe parcursul primelor trei zile ale săptămânii de tranzacționare, 6 – 10 ianuarie, dar la închiderea pieței de joi 9 ianuarie, indicii arătau evoluții mixte, preponderant în scădere.
Ordinele masive de vânzare, introduse de brokeri, au schimbat trendul din primele ore, urmând evoluții mixte în piață, care s-au menținut până la finalul tranzacțiilor.
La închiderea pieței, indicele BET, al celor mai lichide 20 de companii, s-a depreciat cu 0,15 %, până la 17.093,32 puncte.
Rulajul a fost de 37.550.107,22 lei (7.549.884,84 euro), la un volum de 17.575.607 de cereri și oferte.
Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în scădere cu cu 0,16 la sută.
Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, pe minus, cu 0,02 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era în creștere cu 0,16 la sută.
Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era în creștere, cu 0,01 la sută.
Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, era în creștere cu 0,02 la sută, iar indicele BET-EF era în minus cu 0,11 la sută.
Valoarea totală a tranzacțiilor a fost de 47,11 milioane lei (9,7 milioane euro).
În componența BET au înregistrat deprecieri acțiunile Antibiotice Iaşi (-2,3%), TTS (-2,3%), Petrom (-1,2%). Creşteri au avut acțiunile Transelectrica (3,4%), Digi (3,4%) şi Romgaz (1,9%).
Într-un raport de piață compania Romgaz (simbol bursier SNG), a anunțat strategia de a-şi extinde activitatea pentru a furniza gaze naturale către clienţii casnici şi non-casnici. Decizia vine într-un moment esenţial pentru România, într-un context regional dificil.
Publicarea pe platforma SEAP a caietului de sarcini pentru achiziţia unui soft modular, dedicat gestionării unui număr mare de clienţi, este primul pas dintr-un plan amplu care va susţine furnizarea de gaze naturale în România, în condiţii de siguranţă şi la preţuri competitive pentru consumatori.
„Romgaz demonstrează, încă o dată, că este nu doar un pilon al sectorului energetic, ci şi un promotor al interesului naţiunii noastre. Acest proiect va asigura accesul unui număr cât mai mare de români la gaze naturale furnizate în regim concurenţial, consolidând securitatea energetică a ţării noastre”, potrivit unui comunicat de presă.
Ministerul Energiei a transmis public susținerea acestei inițiative, prin care este „reafirmat angajamentul său faţă de fiecare cetăţean şi faţă de viitorul energetic al României, un viitor sigur şi accesibil pentru fiecare buzunar. Suntem aici pentru a construi o Românie puternică, independentă energetic şi inovatoare, unde energia naţională devine fundamentul politicii guvernului.”, arată comunicatul.
Dacă procedurile de achiziţie şi implementare se vor desfăşura conform graficului stabilit, primele oferte destinate consumatorilor casnici şi non-casnici mici vor fi disponibile în anul 2025. Totodată, acest proiect va contribui la digitalizarea sectorului energetic, pregătindu-l pentru provocările viitorului.
x x x
Fondul de investiţii SevenX şi Leonard Leca a anunțat, joi, la BVB, că îşi majorează deţinerea la Holde Agri Invest şi va accelera investiţiile în dezvoltarea operatorului de terenuri agricole. „În ciuda contextului financiar dificil, îmi păstrez încrederea în potenţialul companiei de a urma o evoluţie pozitivă”.
Holde Agri Invest (simbol bursier HAI), unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România, a anunţat modificări în structura acţionariatului, alături de strategia pentru dezvoltarea companiei în următorii ani, potrivit unui comunicat de presă.
SevenX Ventures şi-a majorat deţinerea la Holde Agri Invest, în timp ce Leonard Leca, membru al consiliului de administraţie al Holde şi investitor în SevenX, şi-a crescut participaţia la SevenX Ventures la 71%, ceea ce a condus la reducerea deţinerii Vertical Seven Group în acelaşi fond la 10%.
„Ultimii doi ani au fost plini de provocări pentru sectorul agribusiness din România, existând numeroase companii care traversează dificultăţi financiare ca urmare a incapacităţii de a recupera investiţiile realizate în culturi. În ciuda acestui context, îmi păstrez încrederea în perspectivele industriei agricole din România şi în potenţialul companiei de a urma o evoluţie pozitivă, dovadă în acest sens fiind creşterea investiţiei SevenX Ventures în Holde şi sprijinul financiar acordat companiei pentru acoperirea cheltuielilor curente”, spune Leonard Leca.
Leonard Leca a fost timp de un deceniu directorul financiar al grupului Ţiriac şi are mai multe investiţii în mai multe industrii.
Pe termen mediu, prioritatea Holde Agri Invest este stabilizarea situaţiei financiare şi consolidarea afacerii. De asemenea, compania îşi propune pe termen lung reluarea planurilor de extindere şi dezvoltare, vizând creşterea suprafeţei aflate în exploatare de la 16.300 ha la 36.000 ha.
În acest sens, Holde va dezvolta parteneriate strategice cu traderi internaţionali şi furnizori de soluţii de irigaţii, pentru a avea acces la pieţe externe şi a susţine extinderea suprafeţelor irigate la aproximativ 3.000 ha. În plus, compania urmăreşte atragerea de noi investitori şi deschiderea către fuziuni strategice, scriu reprezentanţii Holde în comunicat.
Compania a încheiat primele nouă luni din 2024 cu pierderi de 16 milioane de lei, de la un rezultat negativ de 22,9 milioane în aceeaşi perioadă din 2023, evoluţie care vine din diminuarea cheltuielilor de exploatare, optimizarea costurilor operaţionale şi reducerea personalului. Veniturile s-au majorat cu 5%, la peste 80 de milioane de lei, susţinute de scalarea suprafeţei aflate în exploatare şi de creşterea veniturilor din subvenţii.
Acţiunile HAI s-a tranzacţionat pe bursă în scădere, cu 37,5%, în ultimele 12 luni, la o valoare de piaţă de circa 75 de milioane de lei.