Bursa de la București a scăpat de efectele turbulențelor financiare. Indicii pe verde total, la închiderea tranzacțiilor de miercuri
Bursa de Valori București (BVB) a închis tranzacțiile de miercuri pe verde total, cu principalul indice al pieței, BET, în creștere cu 0,70 sută, până la 17.997 de puncte.
Rulajul pe acțiuni a fost de 56.144.614 lei (11.281.721 euro), fiind tranzacționate un total de 7.736 acțiuni, la un volum de piață, de 48.958.497 de cereri și oferte.
Rulajul total pe acțiuni, obligațiuni, drepturi de tragere, fonduri inchise, EFT, certificate si warrants, a fost de 67.897.422 lei (13.643.335 euro)
Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în creștere cu 0,74 la sută.
Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, pe plus, cu 0,67 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investițiii BET-BK crescuse cu 0,87 la sută.
Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era tot pe plus, cu 0,38 la sută.
Indicele BET-NG, al companiilor din energie și utilități, înregistra o creștere de 1,23 la sută.
Noul indice bursier BET-EF se apreciase cu 0,69 la sută.
La deschiderea pieței, bursa avea un avans de 0,9% pe indicele de referinţă BET, la 18.034,65 puncte.
Marţi, benchmark-ul s-a apreciat cu 0,65%, după ce a consemnat luni cea mai mare scădere din ultimii doi ani, 3,6% pe fondul volatilităţii de pe pieţele externe.
După deschiderea sesiunii, Electrica a fost singura acţiune din cele 20 din BET care afişa pierderi, respectiv 0,8%.
În rest, OMV Petrom creştea cu 2%, BRD SocGen cu 1,7%, Fondul Proprietatea şi Nuclearelectrica cu 1,2%, Transgaz cu 1,1%, iar Hidroelectrica cu 0,8%.
Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (simbol bursier TRP) a anunţat că, pe 7 august, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat prospectul privind o emisiune de noi acţiuni ordinare, nominative în contextul majorării de capital social al companiei, conform unui raport remis BVB.
Operaţiunea urmează să se realizeze prin „acordarea dreptului de preferinţă acţionarilor TeraPlast de la data de înregistrare, astfel cum a fost aprobată de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor în 27 iunie 2024 şi de Consiliul de Administraţie prin Decizia nr. 19 din data de 5 iulie 2024”, reiese din document.
TeraPlast îşi va majora capitalul cu maximum 22,2 milioane de lei, de la valoarea curentă de 217,8 milioane la valoarea maximă de 240,1 milioane de lei, prin emiterea unui număr de 222,2 milioane de acţiuni de 0,1 lei fiecare.
„Preţul maxim de subscriere la care Acţionarii Îndreptăţiţi (acţionarii înregistraţi la data de înregistrare 16 iulie 2024) vor putea exercita drepturile de preferinţă va fi de 0,45 lei/acţiune nou emisă”, menţionează reprezentanţii societăţii incluse în indicele BET.
Bittnet Systems (BNET) a anunțat, miercuri, un program de răscumpărare a cel mult zece milioane de acţiuni proprii, titlurile fiind achiziţionate la preţurile pieţei dar care trebuie să se încadreze în intervalul 0,1 lei – 0,25 lei, conform unui raport al companiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Bugetul maxim al operaţiunii, ce a fost aprobată de acţionari în aprilie, este de două milioane de lei.
Conform raportului, răscumpărările se vor realiza cu următoarele destinaţii posibile: pentru implementarea programelor de tip stock option, precum şi pentru orice altă destinaţie permisă de lege, inclusiv anularea acţiunilor astfel dobândite de societate. Implementarea programului de răscumpărare se va realizează din surse proprii.
Intermediarul operaţiunii de piaţă este BRK Financial Group, iar volumul maxim zilnic răscumpărat va fi în limita a 25% din cantitatea medie zilnică de acţiuni tranzacţionate în piaţă.
Bittnet Systems este o companie listată în Piaţa Principală a BVB, și este prezentă în piaţa de capital şi cu patru emisiuni de obligaţiuni.
Pentru primele trei luni ale acestui an, veniturile din contractele cu clienţii ale Bittnet s-au ridicat la 32,5 milioane de lei, cu 25,1% sub cele din aceeaşi perioadă a anului trecut şi o pierdere operaţională de 5,3 milioane de lei, cu mult peste cea de 1,03 milioane lei din primele trei luni ale anului trecut.
Compania îşi va prezenta rezultatele financiare aferente celui de-al doilea trimestru în data de 25 august.
Evaluarea bursieră a Bittnet Systems se ridică la circa 125 milioane lei.