Bursa de la București a scăpat de ,,fantoma comunismului”. Revine pe plus, salvată de Curtea Constituțională
Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB), barometrul economiei, şi-a continuat, marți, creşterea începută pe 6 decembrie, după decizia Curţii Constituţionale de a anula întreg procesul electoral pentru cea mai importantă funcţie în stat, decizie fără precedent interpretată de investitori ca fiind pozitivă pentru portofoliile lor.
Iar aceasta pentru că decizia CCR a eliminat, ceea ce brokerii au considerat a fi cel mai mare risc, prin alegerea unui candidat cu un discurs incoerent şi controversat, anti-UE şi împotriva valorilor occidentale.
Marți, la două ore după deschiderea pieței, principalul indice al BVB era în creștere, cu 0,41 la sută, până la 17.079,49 puncte.
La jumătatea zilei, rulajul era de 17.187.411,78 lei (3.457.049,26 euro), la un volum de 9.725.960 de cereri și oferte.
Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în creștere cu 0,41 la sută.
Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, era, de asemenea, pe plus, cu 0,36 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era în creștere cu 0,61 la sută.
Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era în scădere cu 0,82 la sută.
Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era pe plus, cu 0,66 la sută, iar indice BET-EF era, de asemenea, pozitiv, cu 0,40 la sută.
Fidelis de iarnă debutează cu subscrieri de 130 mil. lei. Titlurile de stat în euro cu dobânda de 5,75% pe an pentru şapte ani, cele mai căutate
„O înţelegere în privinţa echipei de la guvernare ar putea creşte încrederea investitorilor şi ar putea atrage sume suplimentare, având în vedere randamentul oferit“.
Subscrierile pentru titluri de stat Fidelis în emisiunea de iarnă, pe care Ministerul Finanţelor o derulează din 9 decembrie până pe 18 decembrie 2024, au fost în prima zi de 57 milioane lei pe segmentul în monedă naţională şi 14,5 milioane euro pe cel în euro, adică o valoare cumulată de 130 milioane lei.
Unn interes ridicat se remarcă, în special pe emisiunile în euro, unde noua scadenţă, de şapte ani, cu o dobândă de 5,7 la sută pe an, a atras deja peste 5 milioane de euro, doar în prima zi, arată rapoartele din piață.
Astfel, subscrierile au fost pe 9 decembrie, pe lei, de 5,4 milioane, pe tranşa cu o dobândă de 7,45 la sută pe an pentru un an şi dedicată donatorilor de sânge. O altă tranșă de 5,4 milioane lei, cu o dobândă de 7,9 la sută pe an pentru, scadența la trei ani, s-a adresat tot pentru donatori.
De asemenea, a fost înregistrată o tranșă de 27 milioane lei, cu o dobândă de 6,4 la sută pe an, scadentă la un an, şi alta de 19,3 milioane lei, scadentă la 5 ani, cu o dobândă de 7,6 la sută pe an.