Bursa de la București, evoluție pozitivă, în prima zi de tranzacții a anului 2025. Indicii, integral pe verde, la închiderea pieței

Publicat: 03 ian. 2025, 20:38, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în prima zi de tranzacții a anului 2025. Indicii, integral pe verde, la închiderea pieței

Tranzacțiile la Bursa de Valori București și-au menținut evoluția pozitivă, pe întreg parcursul zilei de 3 ianuarie, după atenuarea tensiunilor pe scena politică, dar scepticismul s-a păstrat în deciziile brokerilor, după intrarea în vigoare a ,,ordonanței trenuleț”, contestată vehement de mediul de afaceri privat și de investitori.

Vineri, în prima ședință de tranzacționare a anului, după vacanța Sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, brokerii au introdus masiv ordine de vânzare, pe fondul unui preț în creștere al acțiunilor.

Principalul indice al pieței BET, care include cele mai lichide 20 de companii cotate la BVB, era în creștere cu 1,86 la sută, la închiderea pieței, ajungând la 17.031,70 puncte, față de 16.954,71 puncte, la jumătatea zilei.

Rulajul total a fost 29.979.100,69 lei (6.026.071,00 euro), la un volum de 15,439,520 de cereri și oferte.

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, a închis pe plus, cu 1,86 la sută.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, în creștere, cu 1,52 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era în avans cu 1,22 la sută.

Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era singurul în minus, la 0,46 la sută.

Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era în creștere cu 1,62 la sută, iar indice BET-EF era, de asemenea, pe plus, cu 1,91 la sută.

Cele mai mari randamente din structura indicelui au fost consemnate vineri de Transelectrica (3,7 la sută), Fondul Proprietatea (3,4 la sută), BRD SocGen (2,8 la sută), OMV Petrom (2,6 la sută), Banca Transilvania (2,6 la sută), MedLife (2,4 la sută) şi Transport Trade Services (1,7 la sută), iar scăderi au înregistrat Purcari (-0,1 la sută), TeraPlast (-0,2 la sută) şi Nuclearelectrica (-0,4 la sută).

Cu dinamica din 3 ianuarie, BET a marcat al doilea cel mai bun debut de an din ultimul deceniu, potrivit datelor din piață.

Lichiditatea segmentului de acţiuni – piaţa principală şi AeRO – a însumat 19,2 milioane de lei, al treilea cel mai slab nivel din ultimele 12 luni. Rulajul tuturor instrumentelor disponibile la tranzacţionare a ajuns la 30 milioane; din acest total, Banca Transilvania, One United Properties şi OMV Petrom au însemnat împreună circa 30 la sută.

Bursele europene au închis în creştere joi, în ciuda unui început ezitant al tranzacţiilor în 2025, iar Indicele pan-european Stoxx 600 a urcat cu 0,6 la sută, inversând pierderile iniţiale pe măsură ce pieţele regionale s-au redeschis după vacanţa de Anul Nou, relatează CNBC.

Sectorul petrolului şi gazelor naturale a condus câştigurile bursiere europene, cu o creştere de 2,3 la sută, în timp ce utilităţile au urcat cu 1,6 la sută. În schimb, sectorul bancar şi acţiunile auto au scăzut, pierzând 0,3 la sută şi 0,47 la sută, din cauza incertitudinilor legate de perspectivele economice şi posibilele tarife comerciale ale preşedintelui ales al SUA, Donald Trump.

În Franţa, indicele CAC 40 a recuperat pierderile iniţiale şi a crescut cu 0,18 la sută, dar a avut o evoluţie mai modestă faţă de alte pieţe. Preşedintele Emmanuel Macron a recunoscut într-un discurs marţi că decizia de a convoca alegeri parlamentare anticipate anul trecut a creat dificultăţi pentru ţară. Macron a menţionat instabilitatea politică din Franţa, comparând-o cu situaţia din Germania, unde Adunarea a fost recent dizolvată.

„Trebuie să recunosc că dizolvarea a adus, deocamdată, mai multe diviziuni în Adunare decât soluţii pentru francezi,” a adăugat el.

Indicele DAX din Germania a crescut cu 0,58 la sută, în timp ce FTSE 100 din Marea Britanie a avansat cu 1,07 la sută.

Această evoluţie are loc în contextul în care activitatea din sectorul manufacturier a continuat să se contracte în decembrie în Germania şi Franţa, semn al problemelor persistente din cele mai mari două economii ale zonei euro.

Indicele PMI al HCOB (Purchasing Managers’ Index) al activităţii manufacturiere a fost de 42,5 în Germania luna trecută, în scădere faţă de 43,0 în noiembrie. În Franţa, volumul producţiei a scăzut la 41,9, marcând cea mai mare contracţie din mai 2020.

În Italia, activitatea manufacturieră a încetinit în decembrie, în timp ce Spania a continuat să înregistreze expansiune economică. Pe pieţele valutare, lira sterlină şi euro au scăzut semnificativ faţă de dolarul american. Lira britanică a atins cel mai scăzut nivel faţă de dolar din aprilie 2024, fiind cotată la 1,237 dolari, în scădere cu 1,17 la sută. Euro a pierdut 1 la sută, ajungând la 1,025 dolari, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2022.

În Marea Britanie, preţurile locuinţelor au crescut cu 0,7 la sută, în decembrie, faţă de luna precedentă, o creştere anuală de 4,7 la sută, care se apropie de maximele istorice din vara anului 2022.

În Asia, pieţele au avut evoluţii mixte, cu scăderi semnificative în China, pe măsură ce mai multe pieţe importante şi-au reluat tranzacţiile după vacanţa de Anul Nou. În Statele Unite, bursele au început anul 2025 cu creşteri, dar au stagnat ulterior, investitorii fiind optimişti în privinţa unei posibile recuperări a pieţei.