Bursa de la București, evoluție pozitivă, pe fondul raportului publicat de OMV Petrom

Publicat: 24 apr. 2025, 19:03, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Bursa de la București, evoluție pozitivă, pe fondul raportului publicat de OMV Petrom

Bursa de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă, joi, cu indicii preponderent pe verde, după publicarea raportului de piață de către OMV Petrom, privind deciziile acționarilor referitoare la plata dividendelor pe 2024.

OMV Petrom a publicat anunțul privind aprobarea primită de la acţionari pentru plata unor dividende de 2,8 miliarde lei, aferente anului 2024. De asemenea, acționarii au votat și schimbări în conducerea companiei.

Acţionarii companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au aprobat distribuirea a 2,8 miliarde lei, sub formă de dividende, din profitul net de 4,2 miliarde lei al anului 2024, bugetul pentru acest an şi noua structură a Consiliului de Supraveghere (CS), cu un mandat pe patru ani.

Noi nume în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom

O schimbare în CS este alegerea Teodorei Elena Preoteasa, propusă de Ministerul Energiei în calitate de acţionar al OMV Petrom cu 21%, în locul antreprenorului Marius Ştefan. Rămân astfel, trei români în CS-ul Petrom: Teodora Elena Preoteasa, fostul ministru Răzvan Nicolescu şi Sorin Elisei (ex Deloitte, în prezent director în Ministerul Energiei).

Teodora Elena Preoteasa este fost secretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) şi a preluat recent rolul de Director pentru Administrarea Fondurilor Europene la Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID). Potrivit platformei LinkedIn, Teodora Elena Preoteasa este absolventă a şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi lector asociat la Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE), iar de două luni este consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu.

În prezent, cei 9 membri ai CS sunt: Teodora Elena Preoteasa, Răzvan Nicolescu, Sorin Elise, Katja Tautscher (propunere OMV), Christine Catasta, Martijn Arjen van Koten, Alfred Stern (CEO OMV), Berislav Gaso, Jochen Weise.

Dividend brut de 0,044 lei pe acţiune

Compania va distribui pe 3 iunie 2025 un dividend brut de 0,044 lei pe acţiune, ceea ce la preţurile curente de tranzacţionare înseamnă un randament de aproximativ 6%.

Aproximativ 2,8 miliarde lei vor ajunge la acţionari, printre care austriecii de la OMV (care iau jumătate din această sumă), statul român (20,7%), fonduri de pensii şi alţii. Petrom are o capitalizare de 45 miliarde lei.

Acţionarii au aprobat şi bugetul pe 2025 care prevede un profit net de 3,4 miliarde de lei, în scădere cu 17% faţă de cel din 2024, în timp ce veniturile din vânzări sunt estimate a fi mai mari cu 12%, la 33 mld. lei, „în contextul creşterii volumelor de vânzări de energie electrică şi al îmbunătăţirii marjelor de energie“. Bugetul a fost realizat pe baza următoarelor asumpţii: preţ mediu al ţiţeiului Brent de 75 dolari pe baril şi marje de rafinare în jurul valorii de 8 dolari.

Compania a încheiat anul 2024 cu vânzări de 35,8 miliarde lei, în scădere cu 8% faţă de anul precedent, în timp ce profitul net a urcat cu 4% la 4,2 miliarde lei, în mare parte pe fondul eliminării taxei pe ţiţeiul procesat. în T4 compania a avut vânzări de 9 miliarde lei, minus 12%, şi un rezultat net de 263 milioane lei, minus 82% faţă de aceeaşi perioadă din 2023.​

Creștere a indicilor BVB; doar  BET-FI a fost pe minus

Principalul indice al pieței – BET -, care include 20 cele mai lichide acțiuni, s-a apreciat cu 0,58 %, iar indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în creștere cu 0,54 %.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, a urcat cu 0,43%, iar reperul randament al fondurilor de investițiii BET-BK crescuse cu 0,46%.

Indicele BET-NG, al companiilor din energie și utilități, crescuse cu 0,53%.

Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era în scădere cu 1,21%.

Capitalizarea pieței, cu o oră înainte de înhiderea tranzacțiilor, era de 365,33 miliarde lei (73,40 miliarde euro).

Valoarea totală a tranzacțiilor a fost de 42,94 milioane lei (8,63 milioane euro).