Bursa de la București, evoluții mixte, după discursul de instalare al lui Donald Trump
Bursa de la București avea evoluții mixte, marți, după discursul de instalare al lui Donald Trump. Indicele principal BET al Bursei de Valori Bucureşti înregistra o apreciere de 0,01%, la jumătatea ziei de 21 ianuarie, o creștere nesemnificativă, până la 16.914,77 puncte.
Investitorii așteapă reacțiile acțiunilor pe burselor internaționale. Ordinele de cumpărare predomină în piață, pe fondul scăderii valorii acțiunilor.
Rulajul tranzacţiilor era de 1.930.469,97 milioane de lei (387.917,20 milioane euro).
La începutul şedinţei de azi, indicele BET-XT (al celor mai lichide 25 de titluri) înregistra o scădere de 0,08%, iar indicele BET-BK (reperul fondurilor de investiţii) se depreciase cu 0,09%.
Indicele BET-Plus avea un avans de 0,03%.
Indicele BET-FI al SIF-urilor scădea cu 0,59%, iar BET-NG (al companiilor din sectorul energetic şi al utilităţilor) înregistra o depreciere de 0,11%.
Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, scădea cu 0,41%. Cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor erau înregistrate de companiile Romcab (+14,96%), Sinteza (+14,72%) şi Altur (+3,7%).
Pe de altă parte, scăderi semnificative se înregistrau la acţiunile Mecanica Ceahlău (-6,73%), Ropharma (-3,61%) şi Bittnet Systems Bucureşti (-1,75%).
Într-un raport de piață, Consiliul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea (simbol bursier FP) a anunţat că va efectua analize suplimentare şi va discuta cu candidaţii care plănuiesc că preia administrarea companiei în februarie 2025.
Anterior, CR efectuat împreună cu consultantul de selecţie Deutsche Numis o analiză iniţială a ofertelor depuse de candidaţi în baza criteriilor de selecţie aprobate de acţionarii Fondului potrivit unei hotărâri din 27 septembrie 2024.
„În conformitate cu instrucţiunile acţionarilor, CR va selecta candidaţii care îndeplinesc condiţia de a fi, sau a se afla în consorţiu cu, o AFIA (administrator de fond de investiţii alternative – n.r.) reglementată de autorităţile europene. Un anunţ suplimentar va fi făcut de CR către investitori, în urma finalizării procesului de analiză”.
CR a primit oferte din partea a doi candidaţi, un administrator global de active de infrastructură şi un AFIA cu sediul în Europa în parteneriat cu o firmă românească de consultanţă în managementul activelor.
Toamna trecută, acţionarii FP au votat prelungirea mandatului actualului administrator, Franklin Templeton pentru o perioadă de un an, din 1 aprilie 2025 până la 31 martie 2026.
Fondul a încheiat anul trecut cu un profit net de 339,4 milioane de lei, după o pierdere de 904,1 milioane în 2023. Activele au ajuns la 2,54 miliarde de lei, minus 14%, de la aproape 3 miliarde în anul precedent, reiese din raportul preliminar.
Titlurile FP se apreciau, marți, cu 0,37%. Compania are o capitalizare de 1,2 miliarde de lei, după ce acţiunile au pierdut 38% în ultimele 12 luni.
BRD Acţiuni Clasa A, fond local deschis de acţiuni, listat la BVB, a livrat investitorilor o creştere de 21,9% într-un interval de 12 luni, cea mai mare din rândul acestor fonduri, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri de la finele lunii noiembrie. Indicele BET – de referinţă pentru piaţa de capital din România – a crescut cu 11% în aceeaşi perioadă, în timp ce BET-BK – de referinţă pentru administratorii de fonduri şi alţi investitori instituţionali – a înregistrat un avans de 9,4%.
Fondul este gestionat de BRD Asset Management, cel mai mare administrator local de fonduri mutuale în funcţie de active, şi investeşte preponderent pe pieţele globale de acţiuni cum ar fi Statele Unite ale Americii, Europa şi Japonia, efectuând plasamentele în special prin OPCVM-uri (organisme de plasament colectiv în valori mobiliare) tranzacţionabile de tip ETF, conform site-ului companiei.
„Alocarea strategică a fondului este de 75% în acţiuni sau ETF (fond tranzacţionat la Bursă – n.r.) cu expunere pe pieţele globale de acţiuni şi 25% în alte active cum ar fi depozite şi instrumente financiare cu venit fix. Prin plasamentele efectuate fondul urmăreşte să ofere clienţilor lichiditate ridicată şi diversificare“, scriu reprezentanţii BRD AM.
Randamentul fondului ajunge la 23,4% într-o perioadă de 36 de luni.