Bursa de la București începe tranzacțiile săptămânii cu evoluții mixte. Piața este dominată de incertitudine
Bursa de Valori București (BVB) a deschis tranzacțiile din 13 ianuarie cu evoluții mixte, pe fondul incertitudinii care domină piața, din cauza situației economice incerte și a evoluțiilor geopolitice globale.
La o oră de la deschiderea pieței indicii erau preponderant în scădere.
Brokerii au introdus ordine de cumpărare, pe majoritatea segmentelor de indici.
La jumătatea zilei, evoluțiile erau aceleași ca la deschidere ringului.
Indicele principal BET, al celor mai lichide 20 de companii, creștea cu 0,18 la sută, până la 17.082,49 puncte.
Rulajul era de 3.673.335,17 lei (738.685,48euro), la un volum de 2.472.718 de cereri și oferte.
Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în scădere cu cu 0,17 la sută.
Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, era, de asemenea, pe creștere, cu 0,04 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era în minus, cu 0,03 la sută.
Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era în scădere, cu 0,09 la sută.
Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era în creștere cu 0,01 la sută, iar indicele BET-EF era pe plus, cu 0,09 la sută.
Valoarea totală a tranzacțiilor a fost de 4,5 milioane lei (1,48 milioane euro).
Într-un raport de piață, Casa de brokeraj Investimental apreciază că BVB este pe corecţie, tendință care ar putea dura până în lunile aprilie – iunie 2025.
Cu o scădere de 9 la sută a indicelui BET de la maximele din iulie 2024, Bursa de Valori de la Bucureşti este într-o fază de corecţie, caracterizată de volatilitate, pesimism în piaţă şi scăderi ale preţurilor acţiunilor, iar experienţa unui episod anterior, cel consemnat în anul izbucnirii războiului din Ucraina, ar indica o finalizare a actualului episod undeva în aprilie-iunie 2025, scriu cei de la casa de brokeraj Investimental în raport.
Dar prin prisma analizei tehnice, despre care brokerii spun că este „ceva mai utilă în circumstanţele de faţă“, nu se întrevăd semnale concludente care să indice o inversare a trendului crescător experimentat de indicele BET – benchmarkul pieţei de la noi – din toamna lui 2022.
„Este adevărat însă că traversăm o perioadă de corecţie moderată începând din a doua jumătate a lui iulie 2024. Ca să fim exacţi, indicele a scăzut cu aproximativ 9% faţă de reperul anterior amintit, cu referire la cotaţiile de la mijlocul acestei săptămâni. şi, important de subliniat, «deranjul» politic din noiembrie e inclus în această corecţie“, potrivit raportului.
aloarea tranzacţiilor realizate în ultima şedinţă a săptămânii trecute la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la numai 50,3 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului trecut, de circa 140 milioane lei, ce include totuşi ofertele de titluri de stat Fidelis care trag media în sus.
Indicii au avut închideri mixte, într-o zi cu deprecieri ale pieţelor europene. Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale bursei noastre, a avut un declin de 0,24%, până la 17.053 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 0,27%, până la 3.196 de puncte.
În piaţa „regular”, topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 18,8 milioane lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua la preţul unitar de 27,5 lei, în scădere cu 0,9%.
Pe poziţia a doua în topul rulajului s-au situat acţiunile OMV Petrom (SNP), ce au coborât cu 0,34%, până la preţul de 0,728 lei, în condiţiile unor schimburi de 3,9 milioane lei.
Acţiunile Romgaz (SNG) s-au depreciat cu 0,55%, până la preţul de 5,38 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 3,3 milioane lei.
Pe poziţia a patra a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Digi Communications (DIGI), ce au cumulat un rulaj de 2,2 milioane lei, acţiunile DIGI încheind ziua la preţul unitar de 67 lei, în creştere cu 1,21%.
În piaţa „deals” nu a fost realizată nicio tranzacţie.
Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utiltăţi, a avut un avans de 0,05%, până la 1.229 de puncte, în vreme ce indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 1,41%, la 63.166 de puncte. Indicele BETAeRO, ce grupează companiile considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, a crescut cu 0,04%, până la 896 de puncte.
Topul celor mai mari creşteri
1.”Sinteza” (STZ): +14,29%
- „Romcab” (MCAB): +13,33%
- „Roca Industry” (ROC1): +3,13%
- „Mecanica Ceahlău” (MECF): +3,09%
- „Longshield Investments” (LONG): +2,84%
- Topul celor mai mari scăderi
- „Comcm” (CMCM): -7,07%
- „Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră” (EFO) : -6,88%
- „Electromagnetica” (ELMA): -4,40%
- „Vrancart” (VNC): -3,67%
- „Romcarbon” (ROCE): -3,23%