Bursa de Valori București continuă să fie dominată de incertitudine. ,,Baie de sânge”, la închiderea de marți

Publicat: 03 dec. 2024, 19:29, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Bursa de Valori București continuă să fie dominată de incertitudine. ,,Baie de sânge”, la închiderea de marți

Investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti au continuat, marți, să mențină ordinele din piață pe poziție de așteptare, pe fondul tulburărilor și dezbaterilor politice, care domină România, cu cinci zile înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale.

Piața este confuză, pentru că este greu de descifrat cine va fi candidatul care va ieși învingător, pentru ocuparea scaunului de la Cotroceni, și ce guvern va fi format de primul ministru desemnat, de viitorul președinte.

În ședința din 3 decembrie, Bursa a pierdut 3 miliarde lei din capitalizare într-o singură şedinţă. Au fost înregistrate scăderi de peste 3 la sută pentru 11 din cele 20 de companii din componența indicelui principal, BET.

Acțiunile Antibiotice Iaşi au coboarât cu 7 la sută, Sphera cu 5,3 la sută şi Digi cu 4,8 la sută.

Cu 2,35 la sută s-a depreciat indicele BET, într-o şedinţă dominată de volatilitate și lipsă de predictibilitate, care a debutat cu un avans de 0,76 la sută pe benchmark-ul pieţei locale de capital.

Este cea mai accentuată scădere de la cea de 3,6 la sută, din data de 5 august şi a doua cea mai mare de la începutul anului.

Dinamica vine după ce, luni, Bursa a urcat cu 0,6 la sută, ca urmare a alegerilor parlamentare din weekend; în a doua şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, capitalizarea cumulată a emitenţilor listaţi a pierdut însă 3,3 miliarde de lei, la 347,2 miliarde, arată datele BVB.

Toţi indicii au încheiat ziua de marţi pe minus, de la 1,9 la sută pe BET-EF, care include companii din energie şi sectorul financiar, la 2,1 la sută pentru ROTX, indice dezvoltat de BVB în colaborare cu Bursa de la Viena, şi 3,1 la sută în cazul BET-FI, unde sunt incluse fostele societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) şi Fondul Proprietatea.

Toate acţiunile din structura BET au înregistrat scăderi;  de notat însă Antibiotice Iaşi (-7,2 la sută), Transelectrica (-6,1 la sută), FP (-5,6 la sută), Sphera Franchise (-5,3 la sută), TTS (-5,2 la sută), Purcari (-4,9 la sută), Digi (-4,8 la sută), Aquila (-4,6 la sută).

Din 20 de emitenţi, 11 au consemnat pierderi mai mari de 3 la sută.

Rulajul zilei a fost de 118.668.078,17 lei (23.843.294,79 euro), la un volum de 58.643.427 de cereri și oferte.

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în scădere cu 2,40 la sută.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, pe minus, cu 2,41 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era în scădere cu 2,80 la sută.

Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era în scădere cu 3,07 la sută.

Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era în minus cu 1,95 la sută, iar indice BET-EF era, de asemenea, pe minis cu 1,90 la sută.

Bursele din Europa au fluctuat, luni, după ce guvernul francez a anunţat că va renunţa la o propunere de reformă a bugetului. Bursa de la București a reacționat în concordanță.

  • Euronext Paris

– Acţiunile companiei auto franco-italo-americane Stellantis NV au coborât cu 7,3%, la 11,61 euro la ora locală 15.37. Şeful Stellantis, Carlos Tavares, a demisionat în mod neaşteptat duminică, după înrăutăţirea previziunilor privind profitul companiei şi pe fondul scăderii cu aproximativ 40% a capitalizării bursiere în acest an, conform Reuters.

– Titlurile gigantului farmaceutic Sanofi SA au pierdut 0,5%, ajungând la 91,63 euro la ora 15.38. Sanofi a deschis săptămâna trecută, în Singapore, o fabrică de vaccinuri în valoare de 800 de milioane de dolari singaporezi (aproximativ 595 de milioane de dolari americani), singura unitate de acest tip pe care compania o deţine în afara Franţei, conform Reuters.

– Acţiunile operatorului de transport aerian franco-olandez Air France-KLM s-au depreciat cu 1%, la 7,32 euro. Compania este în negocieri pentru cumpărarea unei participaţii de 20% în Air Europa din Spania, a anunţat, săptămâna trecută, publicaţia El Economista, citând surse anonime, conform Reuters.

– Indicele CAC 40 a urcat cu 0,2%, la 7.248,14 puncte la ora 15.41.

  • Deutsche Börse

– Acţiunile companiei auto germane Volkswagen AG au crescut cu 0,7%, la 83,60 euro la ora 15.29. Sindicatul IG Metall a anunţat că muncitorii Volkswagen din fabricile din Germania au intrat ieri în greve de avertisment, în prima mişcare de amploare de acest tip la operaţiunile locale ale producătorului auto din 2018, conform Reuters. Grevele vin pe fondul unor tensiuni crescute între cel mai mare producător auto din Europa şi angajaţii săi, care se opun planurilor companiei de a reduce salariile cu 10%, de a concedia în masă şi de a închide posibile fabrici.

– Indicele DAX a urcat cu 1,3%, la 19.879,78 puncte la ora 15.42.

  • New York Stock Exchange

Pieţele americane au crescut ieri dimineaţă, indicii S&P 500 şi Nasdaq înregistrând niveluri record în baza evoluţiilor din sectorul tehnologic.

– Acţiunile Gap Inc., retailer de îmbrăcăminte, au înregistrat un plus de 6,4%, la 25,79 dolari la ora locală 10.08. JPMorgan a modificat în sens pozitiv calificativul acordat companiei („overweight”).

– Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 0,4%, la 44.734,85 puncte la ora 10.09, S&P 500 a crescut cu 0,1%, la 6.038,82 puncte.

  • Nasdaq

– Titlurile Intel Corp. au câştigat 2,1%, ajungând la 24,55 dolari la ora 10.10. CEO-ul Pat Gelsinger s-a retras din funcţie după patru ani de formanţă slabă a producătorului de cipuri.

– Acţiunile Amazon.com Inc. s-au apreciat cu 2,2%, la 212,56 dolari la ora 10.13. Cumpărăturile de Black Friday din Statele Unite au continuat să migreze către mediul online, vânzările de electronice înregistrând o creştere robustă de 14,6%, potrivit Mastercard SpendingPulse.

– Acţiunile Tesla Inc. au urcat cu 2,2%, la 352,47 dolari la ora 10.14. Roth MKM îndeamnă la cumpărarea de titluri ale producătorului de maşini electrice.

– Indicele Nasdaq Composite a crescut cu 0,9%, la 19.395,15 puncte la ora 10.15.

  • Tokyo Stock Exchange

Bursele din Asia au crescut ieri, în majoritate, după ce China a raportat îmbunătăţirea condiţiilor din sectorul producţiei.

– În acest context, acţiunile companiei auto japoneze Nissan Motor Co. au urcat cu 0,4%, la 360 de yeni, cele ale Honda Motor Co. – cu 0,8%, la 1.302 yeni.

– Titlurile Screen Holdings Co., companie de semiconductori şi electronice, s-au apreciat cu 4,1%, la 9.784 yeni, cele ale Tokyo Electron Ltd. – cu 1,4%, la 23.640 yeni.

– Indicele Nikkei 225 a crescut cu 0,8%, la 38.513,02 puncte.

  • Sydney Stock Exchange

– Acţiunile companiei miniere Rio Tinto Group Ltd. s-au apreciat cu 0,9%, la 119,08 dolari australieni, titlurile Fortescue Ltd. – cu 0,3%, la 19,04 dolari australieni, cele ale BHP Group Ltd. – cu 0,4%, la 40,70 dolari australieni, odată cu avansul preţului minereului de fier.

– Titlurile De Grey Mining Ltd. au câştigat 29,6%, atingând cel mai ridicat preţ din ultimii 16 ani: 1,97 dolari australieni. Producătorul de aur a primit o ofertă de preluare de la Northern Star Resources Ltd., care îl evaluează la 5 miliarde de dolari australieni. Acţiunile Northern Star Resources s-au depreciat cu 5,3%, la 16,59 dolari australieni.

– Indicele S&P/ASX 200 a crescut cu 0,1%, la 8.447,90 puncte.

Într-un raport de piață, acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat, în adunarea din 2 decembrie, delistarea certificatelor globale de depozit (GDR-uri) de la bursa din Londra.

Fiecare certificate global de depozit echivalează cu 50 de acţiuni FP listate la bursa noastră. Detaliile privind perioada în care deţinătorii de GDR-uri le vor putea în acţiuni, data efectivă a delistării şi alte aspecte relevante urmează să fie stabilite de administratorul fondului, Franklin Templeton, după cum reiese din raport.

Demersul este similar cu cel al companiilor Romgaz şi OMV Petrom, pentru care acţionarii au hotărât delistarea GDR-urilor, pe motivul tranzacţionării slabe. După delistarea certificatelor FP, doar Electrica va mai avea GDR-uri listate la Londra, dar lichiditatea este foarte redusă.

Tot în 2 decembrie, acţionarii FP l-au numit pe Nicholas Paris în calitate de membru al Comitetului Reprezentanţilor al Fondului Proprietatea, pentru o perioadă de trei ani, ceilalţi candidaţi fiind Sarkany Istvan şi Marian-Cristian Mocanu.

Nicholas Paris a fost membru al Consiliului Reprezentanţilor fondului începând cu data de 6 aprilie 2021, mandatul său expirând în aprile 2024. „Sunt contabil calificat şi membru al Institutului Experţilor Contabili din Anglia şi Ţara Galilor. Mi-am petrecut apoi aproape 40 ani lucrând în sectorul financiar din Londra, unde m-am specializat în analiza, consilierea şi investiţiile în instrumente de investiţii închise, precum Fondul. Această experienţă m-a ajutat enorm în negocierile cu administratorul Fondului, dar aceasta este, de asemenea, extrem de utilă în încercarea de a stabili un nou viitor pentru Fond după Oferta Publică Iniţială de mare succes a Hidroelectrica”, spune Paris, în documentele aferente adunării acţionarilor FP.

De asemenea, s-a dat undă verde răscumpărării a cel mult 320 milioane de acţiuni FP în cursul anului viitor, la un preţ ce nu poate fi mai mic de 0,2 lei/titlu sau mai mare de 1 lei/acţiune. La o adunare anterioară, acţionarii FP respinseseră solicitarea Finanţelor privind conservarea patrimoniului fondului şi interzicerea răscumpărărilor de titluri proprii.

Ieri, Fondul Proprietatea a anunţat că a primit două oferte pentru poziţia de administrator al fondului, respectiv:

-un administrator global de active de infrastructură;

-un AFIA cu sediul în Europa, în parteneriat cu o firmă românească de consultanţă în managementul activelor.

Consiliul Reprezentanţilor împreună cu consultantul său de selecţie Deutsche Numis vor evalua ofertele depuse pe baza criteriilor de selecţie aprobate de acţionarii Fondului în cadrul Adunarii Generale a Acţionarilor din 27 septembrie 2024″, se arată în raportul de la BVB.

Săptămâna trecută, Franklin Templeton care administra Fondul Proprietatea de paisprezece ani, a anunţat că, după o atentă analiză, a luat decizia de a nu participa la procesul de selecţie în curs pentru Administratorul de Fonduri de Investiţii Alternative al FP.

Importanţa Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti s-a diminut considerabil după ce anul trecut FP a vândut deţinerea de 20% în Hidroelectrica.