Bursa de Valori București, profit net consolidat de 2,96 milioane lei, în T1 2024
Grupul Bursa de Valori București (BVB) a avut un profit net consolidat de 2,96 milioane lei, în trimestrul unu 2024, în creștere cu 68 la sută, respectiv 1,2 miliarde lei, comparativ cu primele trei luni din 2023.
Venituri financiare nete consolidate au totalizat 1,27 milioane lei, fiind mai mari cu 11 la sută, comparativ cu T1 2023, avans determinat, în principal, de creșterea la nivel de grup a veniturilor din dobânzi, în timp ce cheltuielile cu provizionul din pierderi așteptate de credit au fost mai mari pe fondul creșterii ratei CDS (costul asigurărilor pentru datoriile de stat), dar și soldului plasamentelor financiare și disponibilităților, arată BVB, într-un raport financiar, publicat joi, consultat de ziarul Puterea.
Profit operațional, BVB individual, în T1 2024 a fost de 2,05 milioane lei, +22 la sută, mai mare comparativ cu T1 2023 (1,68 milioane lei), cu o marjă operațională de 22 la sută.
Profitul operațional consolidat al Grupului BVB, în T1 2024, a fost de 2,25 milioane lei, +132 la sută, calculat an/an, nivelul fiind direct influențat de veniturile realizate pe segmentul tranzacționare, susținut și de evoluția pozitivă a veniturilor pe segmentele post tranzacționare și registru.
Profitul net, BVB individual, în T1 2024 a crescut cu 40 la sută, până la valoarea de 2,15 milioane lei, cu o marja netă de 23 la sută, fiind direct influențat de evoluția rezultatului operațional, respectiv a nivelului veniturilor din tranzacționare realizate.
Profit net, DC individual, în T1 2024 a crescut cu 2,21 milioane lei, +90 la sută, calculate an/an, respectiv cu un milion de lei mai mare, comparativ cu perioada precedentă, cu o marjă netă de 27 la sută, fiind direct influențat de evoluția rezultatului operațional, respectiv a nivelului veniturilor realizate pe segmentul post tranzacționare.
Pierdere netă, CCP.RO individual, în T1 2024 a fost de 1,38 milioane lei.
Creșterea veniturilor operaționale ale BVB individual, din trimestrul I 2024, s-a datorat, în principal, veniturilor din tranzacționare, respectiv venituri din piața principală- tranzacțiile regular cu acțiuni, depășind 5 milioane lei, influențate de valorile tranzacționate, evoluție pozitivă ulterioară intrării la tranzacționare a acțiunilor Hidroelectrica, a creșterii lichidității în piață și a numărului de investitori mai mare. Veniturile din oferte publice au scăzut ca urmare a unor oferte de răscumpărare semnificative derulate în perioada precedentă și care nu se mai regăsesc în T1 2024, precizează reprezentanții BVB.
Creșterea de 13% a veniturilor din menținere și admitere emitenți până la valoarea de 1,35 milioane lei, s-a datorat, în principal, indexării tarifelor de menținere la tranzacționare, începând cu 1 ianuarie 2024 cu rata medie a inflației, de 10,4 la sută, publicată pentru anul 2023, de Banca Națională.
Creșterea de 38% a veniturilor din vânzare date bursiere până la valoarea de 1,28 milioane lei, a fost influențată de numărul de utilizatori finali și clienți de date, mai mare față de perioada precedentă, dar și de aplicarea noului plan de tarife valabil, începând cu 1 ianuarie 2024.
Veniturile segmentului post-tranzacționare realizate de Depozitarul Central (DC) au crescut cu 38 la sută, pana la valoarea de 8,19 milioane lei, în principal, ca urmare a creșterii valorii portofoliilor administrate de agenții custode, creșterii unor tarife, începând cu 1 februarie 2024, în special a tarifului de menținere pentru emitenți, precum și ca urmare a efectuării unor operațiuni de tip one off.