Bursa revine pe plus miercuri, cu un avans de 0,6% pe indicele BET

Publicat: 23 oct. 2024, 20:02, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Bursa revine pe plus miercuri, cu un avans de 0,6% pe indicele BET

Bursa de Valori București (BVB) și-a revenit, miercuri, indicii erau în integralitate pe verde, la închiderea pieței. Principalul indice al pieței, BET, s-a apreciat cu 0,6%, până la 17.442,2 puncte, pe fondul creșterii acțiunilor MedLife (2,4%), Sphera (1,7%) şi Banca Transilvania (1,5%).

Din structura benchmark-ului, de miercuri au afișat dinamici MedLife (2,4%), Sphera Franchise Group (1,7%), Fondul Proprietatea (1,7%) şi Banca Transilvania (1,5%). Primii doi emitenţi sunt unii dintre performerii indicelui din 2024, cu randamente de 50%, respectiv 60%, conform datelor bvb.ro.

Rulajul zilei a fost de 34.298.151,24 lei (6.896.180,00 euro), la un volum de 22.143.477 de cereri și oferte.

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era pe plus cu 0,57 la sută.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, în creștere, cu 0,54 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era pe plus cu  cu 0,32 la sută.

Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era în creștere cu 0,83 la sută.

Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, câștigase 0,27 la sută, iar indice bursier BET-EF era, de asemenea, în creștere cu 0,49 la sută.

Evoluţia BET a venit pe un fundal de evoluții mixte la nivel european. Indicele regional Stoxx 600 a scăzut cu 0,1% spre finele sesiunii pe fondul creşterilor înregistrate de randamentele titlurilor americane de trezorerie.

Între timp, DAX se aprecia cu 0,15% la Frankfurt, iar CAC 40 pierdea 0,2% la Paris. Indicele polonez WIG25 era pe plus cu 0,25%, în vreme ce BUX cobora cu 0,2% la Budapesta.

Pe piaţa de capital din Statele Unite, aflată în plin sezon de raportare la trimestrul trei, indicele S&P 500 se deprecia cu 0,5%. Dow Jones şi Nasdaq Composite pierdeau 0,6% – 0,7%, potrivit The Wall Street Journal.

Un raport al Fondului Proprietatea, remis pieței, arată că FP vrea să-şi răscumpere cel mult 320 milioane de acţiuni, în 2025. Recent, acţonarii FP au respins solicitarea Finanţelor privind interzicerea răscumpărărilor de titluri propria.

Fondului va alege un membru în Comitetul Reprezentanţilor, la începutul lunii decembrie.

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) sunt convocaţi, în data de 2 decembrie, pentru aprobarea delistării certificatelor globale de depozit (GDR-uri) listate la Londra, conform unui raport al administratorului Franklin Templeton publicat pe site-ul BVB.

Fiecare certificate global de depozit echivalează cu 50 de acţiuni FP listate la BVB.

Demersul este similar cu cel al companiilor Romgaz şi OMV Petrom, pentru care acţionarii au hotărât delistarea GDR-urilor, pe motivul tranzacţionării slabe.

Un alt punct aflat pe ordinea de zi se referă la răscumpărarea a cel mult 320 milioane de acţiuni FP în cursul anului viitor, la un preţ ce nu poate fi mai mic de 0,2 lei/titlu sau mai mare de 1 lei/acţiune. Recent, acţionarii FP au respins solicitarea Finanţelor privind conservarea patrimoniului fondului şi interzicerea răscumpărărilor de titluri proprii.

Tot la începutul lunii decembrie, acţionarii FP vor avea pe masă numirea, pentru o perioadă de trei ani, a unui membru al Comitetului Reprezentanţilor al Fondului Proprietatea, ca urmare a expirării mandatului domnului Nicholas Paris în luna aprilie.

În septembrie, Ileana-Lăcrămioara Isărescu, fiica guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a primit votul acţionarilor FP în Comitetul Reprezentanţilor FP pentru un mandat de trei ani, în vreme ce al doilea loc disponibil în board a rămas vacant, deoarece niciunul dintre candidaţi nu a îndeplinit numărul necesar de voturi.

Pentru luna septembrie, fondul a raportat o Valoare Unitară a Activului Net de 0,6622 lei care, faţă de preţul acţiunii FP de ieri, de 0,3434 lei, ce echivalează cu un discount de tranzacţionare de 48%. Evaluarea bursieră a Fondului Proprietatea se ridică la circa 1,22 miliarde lei.