BVB: După un elan promițător, la deschiderea pieței, indicele BET s-a prăbușit răsunător, la finalul zilei de marți
După o evoluție cu indicii pe verde, la primele ore ale trnzacțiilor de marți, 10 septembrie, la închiderea sesiunii, un amalgam de roșu și verde domina piața.
La închidere indicele BET a trecut pe minus, cu o scădere de 0,03%, până la 17.423,79 puncte.
Acţiunile Băncii Transilvania, minus 0,5%, Romgaz minus 2,4%. La polul opus, Fondul Proprietatea plus 3,2%, Digi 2,5%
Astfel, potrivit datelor bvb.ro, indicele BET se tranzacţiona în primele ore chiar şi la 17.600 de puncta, pentru ca după 16:30, odată cu deschiderea Wall Street, să scadă şi să ulterior să închidă tot pe minus.
Lichiditatea a fost de 52,7 milioane lei, de trei ori sub media anului.
Din cele 20 de acţiuni ale indicelui, 6 au fost pe minus – de la minus 3,6% pentru Bursa de Valori (reacţie negativă la excluderea din BET din 23 septembrie), 2,4% Romgaz, la 0,5% pentru Banca Transilvania şi 0,25% pentru Hidroelectrica. Pe de altă parte aprecierile au fost de la 0,14% pentru Petrom, 0,25% Sphera, 0,5% Conpet, la 1,8% Aquila, 2,5% Digi şi 3,2% Fondul Proprietatea.
Cea mai tranzacţionată acţiune a fost MedLife cu 7 mil. lei, urmată de Digi cu 6,7 milioane lei şi de Hidroelectrica (5,5 milioane lei). Banca Transilvania a fost pe patru cu 5,1 milioane lei, iar Petrom pe cinci cu 4,2 milioane lei.
Acţiunile Conpet şi ale operatorului BVB au pierdut 4,5%, respectiv 11%, după anunţul privind excluderea din BET. Premier Energy şi Antibiotice Iaşi, au fost în creştere.
Compania de stat Conpet Ploieşti (COTE), care oferă servicii specializate de transport petrolier prin conducte şi cu vagoane cisternă pe calea ferată, înregistrează o scădere de 4,5% a cotaţiei de la Bursă de când a fost anunţat faptul că emitentul va părăsi structura indicelui de referinţă BET pe 23 septembrie.
Tot atunci va ieşi din indice şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România. În acest caz, declinul de după anunţul din 5 septembrie ajunge la 11%, de la 57,5 lei pe unitate la 51,2 lei în după-amiaza de luni. Cele două companii vor fi înlocuite de producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB) şi Premier Energy Group (PE), producător, echilibrator, distribuitor şi furnizor de electricitate, precum şi furnizor şi distribuitor de gaze naturale.
Acţiunile PE sunt pe plus cu 3,8% de la anunţul privind revizuirea trimestrială, în timp ce titlurile ATB s-au apreciat cu 2,7%, ducând capitalizarea companiei la peste 3 miliarde de lei. Antibiotice Iaşi afişează un avans de 115% pe acţiuni în 2024 şi 242,5% în ultimele 12 luni, conform datelor bvb.ro.