BVB: Indicii pieței au închis tranzacțiile oscilant, cu variații de plus și minus
Sesiunea de tranzacții de joi, de la Bursa de Valori București, a închis piața cu un rulaj total de peste 768.621.146 lei, la un volum total de 71.050.163, cereri și oferte.
Tranzacțiile au avut oscilații reduse. Indicele BET, ce captează dinamica celor mai lichide douăzeci de titluri ale BVB, a închis în scădere, la 0,59, până la 17.190 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,60 la sută, până la la 3.168 de puncte.
În piaţa „regular”, topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 21,5 milioane lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua în creştere cu 0,33 la sută, la preţul de 30,05 lei pe acțiune.
Pe poziţia a doua în topul lichidităţii s-au situat acţiunile OMV Petrom (SNP), ce au scăzut cu 0,51 la sută, la preţul de 0,679 lei, în condiţiile unor schimburi de 16,5 milioane lei.
Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au încheiat tranzacțiile în scădere cu 1,24 la sută, la preţul unitar de 0,517 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 12,6 milioane lei.
Pe poziţia a patra a clasamentului rulajului s-au situat titlurile Romgaz (SNG), ce au cumulat un rulaj de 8,6 milioane lei, acţiunile producătorului de gaze încheind ziua în creştere cu 1,7 la sută, la preţul de 53,9 lei.
Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un avans de 0,02 la sută, la închidere, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,64 la sută, la 59.884 de puncte.
BVB a anunțat, joi, că un număr de 30 noi companii vor fi incluse, începând cu 1 iunie, în indicii MSCI, în urma
revizuirii trimestriale a indicilor, realizată de furnizorul global de indici MSCI, în luna mai a acestui an.
Actiunile Digi Communications (DIGI) vor fi incluse în indicii MSCI Frontier și MSCI Romania, indici ce includ doar companii din categoriile Mid Cap și Large Cap.
Acțiunile companiilor Alro (ALR), IAR SA Brașov (IARV) și Impact Developer and Contractor (IMP) vor fi, de asemenea,incluse în indicii MSCI Frontier IMI și MSCI România IMI.
În indicii MSCI pentru Piețe de Frontieră, România va fi reprezentată, astfel, de la 1 iunie 2024, de 30 de companii listate: Alro (ALR), Banca Transilvania (TLV), BRD Groupe Societe Generale (BRD), Conpet (COTE), Compa (CMP), Digi Communications (DIGI), DN Agrar Group (DN), Hidroelectrica (H2O), IAR SA Brașov (IARV), Impact Developer and Contractor (IMP) Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Electrica (EL), MedLife (M), One United Properties (ONE), Teraplast (TRP), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), TTS Transport Trade Services (TTS), Arobs Transilvania Software (AROBS), Bittnet Systems (BNET), Bursa de Valori București (BVB), Antibiotice (ATB), Prospectiuni (PRSN), Purcari Wineries (WINE), 2 Safetech Innovations (SAFE), Simtel Team (SMTL), Sphera Franchise Group (SFG) și 2B Intelligent Soft (BENTO). MSCI este unul dintre liderii în furnizarea de indici de referință la nivel global. În prezent, România este încadrată de către MSCI ca Piață de Frontieră. Pe de altă parte, România este încadrată ca Piață Emergentă de către furnizorul internațional de indici FTSE Russell, fiind reprezentată de 15 companii listate la bursă: AROBS Transilvania Software, Banca Transilvania, Electrica, Hidroelectrica, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties, Teraplast, Aquila, Bittnet Systems, Bursa de Valori Bucuresti, Conpet, Purcari Wineries, Sphera Franchise Group
Pe de alta parte, România este încadrată ca Piață Emergentă de către furnizorul internațional de indici FTSE Russell, fiind reprezentată de 15 companii listate la bursă: AROBS Transilvania Software, Banca Transilvania, Electrica, Hidroelectrica, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties, Teraplast, Aquila, Bittnet Systems, Bursa de Valori București, Conpet, Purcări Wineries, Sphera Franchise Group.