CAB obligă BEC la renumărarea voturilor pentru Alegerile Europarlamentare în mai multe județe
Curtea de Apel București a decis, vineri, renumărarea voturilor pentru alegerile europarlamentare în mai multe județe și secții de votare, ca urmare a unei acțiuni în instanță câștigate de Partidul REPER. Deputații Oana Cambera și Andrei Lupu, împreună cu avocatul Dragoș Popa, au reușit să anuleze mai multe decizii ale Biroului Electoral Central (BEC).
Decizia Curții de Apel, în Dosarul 4059/2/2024, anulează deciziile BEC nr. 67D/11.06.2024, nr. 78D/14.06.2024, nr. 93D/18.06.2024, nr. 94D/18.06.2024, nr. 97D/18.06.2024 și nr. 110D/18.06.2024, obligând astfel BEC să soluționeze cererile de renumărare a voturilor, conform cererii formulate de deputații REPER.
Într-un comunicat de presă, Oana Cambera a declarat: „Am recâștigat astăzi în instanță un pilon al democrației: dreptul de a fi respectat votul oamenilor. În ultimele săptămâni, am primit peste 250 de sesizări din județe și secții diferite, foarte multe persoane care și-au făcut public votul, pentru că nu îl găseau pe procesul-verbal al secțiilor unde au votat. Secția nr. 282 din Tunari, Ilfov, este cazul cel mai cunoscut, de unde a început și procesul de sesizare, însă BEC ne-a respins toate cererile pe bandă rulantă, deși existau probe consistente, inclusiv declarații ale persoanelor în cauză. Justiția a făcut azi dreptate pentru toate aceste persoane și a hotărât să anuleze deciziile abuzive ale BEC. Este o situație fără precedent și vom continua pe mai departe efectuarea tuturor procedurilor legale pentru a ne asigura că va fi pusă în executare această decizie”.
Decizia de renumărare a voturilor include și controversata secție nr. 282 din Tunari, Ilfov, unde a votat deputata Oana Cambera.
Deputatul Andrei Lupu a adăugat: „Astăzi, am reușit să punem frână încă o dată abuzurilor tuturor celor numiți să mimeze munca și democrația. În acest moment, mai multe secții din țară vor trebui să renumere voturile oamenilor și să-l respecte. Vor fi multe lucruri de explicat dacă de la zero ajungi la câteva zeci de voturi sau sute de voturi și va trebui să ne lămurim dacă acestea pot fi încadrate la erori umane sau rea-credință. Cu sprijinul domnului avocat Dragoș Popa, putem spune că astăzi am făcut un pas în respectarea opțiunii oamenilor”.
Decizia Curții de Apel București ar putea avea un impact direct asupra rezultatului final al alegerilor europarlamentare, aducând în discuție posibile nereguli și erori în procesul de numărare a voturilor.