Cabinetul „semafor” și vibrațiile controlate de la Cotroceni ale brelocurilor tip „C”
Jocul politic de-a „guvernul meu” impus de președintele Klaus Iohannis a atins în aceste zile cote greu de imaginat în urmă cu câteva luni și asta numai din cauza unor lideri de partide care, după ce au devenit cameleoni politici s-au făcut preș la Palatul Cotroceni.
Adică, una spun, alta gândesc și alta fac, ceea ce se traduce prin „guvernare pentru noi, nu pentru voi!”. Practic, jocul de-a „guvernul meu” în care s-a prins aproape întreaga clasă politică ne amintește de vorbele lui Mark Twain: „Politicienii sunt ca scutecele. Trebuie schimbaţi în mod regulat şi din acelaşi motiv”.
Și Klaus Werner Iohannis ne-a demonstrat că știe să schimbe scutecele pentru simplul fapt că are câțiva păpușari destoinici și chiar talentați care oricând pot să se joace de-a „guvernul meu”.
A mers pe mâna lui Cîțu, dar a eșuat. A încercat cu Cioloș, din nou a eșuat. A încercat și cu Ciucă, dar s-a înecat înainte de a ajunge la mal. Acum, KWI încearcă să scoată la mal corabia numită ”România” pe mâna lui Ciolacu, dar deocamdată liderul PSD vrea să fie și la cârma Guvernului dar și să stea pe mal de teamă să nu-l ia valul baronilor PSD.
Astfel, navigatorul șef de la Cotroceni a avut și are pe mână patru brelocuri de tip „C”, adică Cîțu, Cioloș, Ciucă și Ciolacu, pe care oricând le poate agăța de corabia „guvernului meu”. Ca atare, Klaus Iohannis a demonstrat că se poate juca oricând cu aceste brelocuri.
După tragedia din octombrie 2015 de la clubul Colectiv, Iohannis a spus: „Târziu, foarte târziu, Guvernul a demisionat (nr. cabinetul Ponta). A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”, anunțând că vreau ”guvernul meu”.
Și a venit guvernul Cioloș, care după un an a realizat zero performanțe. Timpul a trecut, PSD a revenit la guvernare, iar pe 29 aprilie 2020, Iohannis ne spunea „Jó napot kívánok, PSD! (Vă doresc o zi bună, PSD)”și că „PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor”. Totodată ne-a avertizat că „Jó napot, Ciolacu! (Bună ziua, Ciolacu) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor”.
Însă, anul acesta, la Congresul PNL din 25 septembrie 2021, brelocul preferat al lui Iohannis, Florin Vasile Cîțu, trâmbița: „Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie „Votaţi PSD!” Pe mine nu o să mă vedeţi niciodată în ipostaza de a forţa o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern. (…). Cum aş putea, când PSD rămâne cel mai mare duşman al PNL? Cât sunt eu preşedinte al PNL nu vom face alianţă cu PSD…Ne delimităm de acest partid toxic, îl ţinem în opoziţie acum, dar şi după 2024”.
Ulterior, „partidul toxic”, adică PSD, a formulat o plângere penală la DNA împotriva premierului interimar Florin Cîțu, vicepremierului interimar Kelemen Hunor, ministrului interimar al Dezvoltării Cseke Attila, ministrului interimar al Finanțelor Dan Vîlceanu dar și „față de alte persoane a căror identitate va rezulta din administrarea de probe”.
„Domnul Cîţu, după cum vedeţi, la jignirile pe care le aduce autorităţilor PSD, cred că este exclus un dialog. Continuă să îşi justifice deciziile prin jigniri. Îmi pare rău, eu nu pot comunica cu un astfel de om politic”, a spus Marcel Ciolacu. Și ca războiul să fie pe față, ”majoritatea toxică” a întrodus moțiune de cenzură și cabinetul Cîțu a căzut.
„Problema noastră şi a românilor este că aţi distrus ţara în lupta voastră absurdă pentru ciolan! Echipa câştigătoare este de fapt echipa ucigătoare! Aţi jucat golf cu vieţile românilor! Sub patronajul lui Iohannis şi al PNL, românii mor carbonizaţi în spitale! …Românilor le este frică să mai meargă la spital! Aici aţi adus statul, domnilor Iohannis şi Cîţu! Guvernarea voastră a eşuat! Voi sunteţi reprezentanţii statului. Voi trebuia să aveţi grijă de români. Voi aţi eşuat! Tu – Florin Cîţu, ai eşuat BIG TIME!… Florine, SUPERMAN, ai căzut în cap! Zboară acasă!”, a spus Marcel Ciolacu în discursul pentru demiterea cabinetului Cîțu.
Numai că, surpriză! Dușmanii de ieri care „au distrus țara în lupta absurdă pentru ciolan”, s-au împrietenit astăzi cu ciuma roșie, adică cu ”majoritatea toxică” a lui Ciolacu. Așadar, în goana disperată după ciolan, rând pe rând, acum trei dintre brelocurile tip „C”- Cîțu, Ciolacu și Ciucă, ca și când nici nici usturoi n-au mâncat și nici gura le miroase, caută să se agațe cu disperare de corabia lui Iohannis.
Practic, cele trei brelocuri tip „C” împreună cu eternul breloc numit UDMR vor să formeze un guvern tip ”semafor”: roșu-PSD, galben-PNL și verde UDMR, care să semnalizeze după cum indică farul de la Cotroceni. Astfel, în era guvernului ”semafor”, PSD începe să fredoneze versurile lui Mircea Rusu: „Umblă vorba de soroc, Verde înrourat/Ca noi n-am ave noroc, Verde înrourat// Da vântu bate, apa trece, pietrele rămân/E și grea e și frumoasa viața de român!”.
În același timp, liberalii lui Cîțu ca să nu se supere PSD-ul lui Ciolacu învață versurile lui Florin Bogardo: „Să nu uităm nicicând/Să iubim trandafirii,/Ei sunt pe-acest pamânt/Un simbol al iubirii/Cei care am trădat/Jurământul iubirii/Și-o clipă am uitat/Să iubim trandafirii!”
Dar acest joc de-a „guvernul meu” al brelocurilor de tip „C” se tot repetă de săptămâni bune pe scena numită ”România” în regia lui Klaus Iohannis, fapt pentru care ne-a readus în memorie vorbele lui Mihai Eminescu: „Mizeria materială şi morală a populaţiei, destrăbălarea administraţiei, risipa banului public, cumulul, corupţia electorală, toate acestea n-au a face, la drept vorbind, cu cutări sau cutări principii de guvernamânt. Oricare ar fi guvernul şi oricare vederile sale supreme, corupţia şi malonestitatea trebuie să lipsească din viaţa publică; oricare ar fi, pe de alta parte, religia politică a unui guvern, ea nu-i dă drept de-a se servi de nulităţi venale, de oameni de nimic, pentru a guverna”.
Așadar, Eminescu, prin vorbele de mai sus, ne-a reamintit și de mesajul lui Goethe: „Care e cel mai bun sistem de guvernare, acela care ne învață să ne cârmuim pe noi înșine”.