Câciu s-a împrumutat mai mult decât Cîțu! Cum justifică situația actualul ministru
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a explicat de ce s-a împrumutat mai mult decât Florin Cîțu. De asemenea, a comentat cea mai nouă prognoză a Comisiei Europene care îmbunătățește indicatorii macroeconomici ai României.
Ministrul Adrian Câciu a recunoscut că a făcut mai multe împrumuturi decât Florin Cîțu dar spune că a fost nevoit să acopere datorii din trecut. Conform acestuia, datoria publică este în creștere dat fiind că statul nu reușește să atragă resurse suficiente pentru a acoperi necesitățile.
„Am fost nevoit să o fac pentru că ar trebui să plătesc și datoriile făcute în acea perioadă. Și noi plătim datoriile făcute în acea perioadă și uitați cu mine să spun la cârma finanțelor publice, ne-am lovit de câteva ori de această atingere a ponderii datoriei publice în PIB de 50% după care lucrurile și-au revenit.
Anul trecut am închis la 47,2. Anul acesta este prognozat, se închide la 45,6% din PIB. Dar de ce ne lovim de aceste acest nivel de 50%? Pentru că atunci când am preluat am preluat la 49% și atunci orice împrumut pe care îl faci, care înseamnă, pe de o parte finanțarea deficitului public sau rambursare anticipată de datorii se adaugă, dar este în acel vârf de la 49% în sus”, a afirmat Câciu.
Șeful Finanțelor a explicat care este situația datoriei publice și cum s-a ajuns la un nivel de 50% din PIB.
„Anul acesta România are un vârfuri de plată în valoare de 100 de miliarde de lei și atunci când face o prefinanțare până la urmă a acestor vârful de plată, pentru că asta am făcut în primele patru luni ale anului, noi am prefinanțat tot ce înseamnă necesarul de finanțare al României, pentru am luat 50% din necesarul de finanțare în primele patru luni. De ce? Pentru că au fost și condiții de piață mai bune și pentru a preîntâmpina o serie de volatilități care pot apărea pe piețele financiare interne și internaționale. În momentul în care ei această prefinanțare, practic ea se adaugă la datoria publică, se suprapune peste vârfurile de plată care urmează a se stinge”, a spus ministrul.
Ministrul a comentat noua prognoză a CE
Comisia Europeană a prezentat prognoza de primăvară, îmbunătățind estimările privind indicatorii macroeconomici ai României față de prognoza de iarnă după cum urmează:
Creștere economică 2023 de 3,2% (față de 2,5% cât era anterior, în iarnă sau 1,8% în prognoza de toamnă), deficit public 4,7%(față de 5% cât estima CE anterior), rata șomajului la 5,4%(față de 5,8% în estimările din iarnă) și o pondere a datoriei publice în PIB la 45,6% în anul 2023(față de 47,3% cât estimase anterior).
”Ancorele pe care se bazează aceste estimări bune pentru România în contextul dat rămân, în continuare, absorbția fondurilor europene pe care le avem la dispoziție din exercițiul 2014-2020 și din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 precum și implementarea Planului de Redresare și Reziliență care vor finanța investițiile și implicit vor consolida creșterea economică.
Așa cum am anunțat încă din ianuarie(când spuneam că vom avea o creștere economică mai mare decât cea prognozată) prognozele se îmbunătățesc pe măsura ce acționezi credibil și sustenabil.
Două observații la prognoza CE :
În materie de deficit public ne menținem însă angajamentul de a atinge un deficit de 4,4% în acest an și acest lucru este foarte posibil dacă folosim la maxim ancorele de care am amintit mai sus, adică fondurile europene avute la dispoziție.
În ceea ce privește scăderea ponderii datoriei publice în PIB la 45,6% această trebuie făcută, este în graficul estimat și înseamnă consolidarea traiectoriei sustenabilă de reducere a datoriei publice a României”, a spus Câciu.