Cadoul imobiliar de 2.500.000 de euro al Guvernului pentru noul vicepreședinte PSD Elisabeta „Uța” Lipă
Noul vicepreședinte al PSD, chestorul pensionar de poliție Elisabeta „Uța” Lipă, fostă Oleniuc, cocoțată anul trecut în fruntea Agenției Naționale pentru Sport (ANS), a regizat, recent, sub cupola Guvernului, o inginerie imobiliară incredibilă prin care bugetul de stat este ciuruit.
Tranzacție imobiliară pe lângă lege
Prin Hotărârea nr. 436 din 23 aprilie 2024, inițiată și promovată de către ANS, condusă, atenție, de Elisabeta Lipă, „privind actualizarea valorii de inventar și modificarea datelor tehnice ale unui imobil înscris în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aflat în administrarea Agenției Naționale pentru Sport, prin Complexul Sportiv Național Orșova, precum și darea acestuia în folosință gratuită către Federația Română de Canotaj”, s-a produs o ilegalitate strigătoare la cer de păgubire a bugetului de stat.
„Se aprobă darea în folosință gratuită Federației Române de Canotaj a bunului imobil având datele de identificare prevăzute în anexa nr. 2, aflat în domeniul public al statului și în administrarea Agenției Naționale pentru Sport, prin Complexul Sportiv Național Orșova, pentru o perioadă de 49 de ani, pentru funcționarea unui centru pentru pregătire a sportivilor din loturile naționale de canotaj. Folosința gratuită este instituită în favoarea Federației Române de Canotaj, în vederea desfășurării activităților specifice ramurii de sport canotaj, respectiv pregătirea loturilor sportive naționale”, se menționează în Hotărârea nr. 346/2024.
Practic, FRC primește spre folosință gratuită un patrimoniu imobiliar uriaș, adică Complexul Sportiv Național Orșova, evaluat la doar la 12.431.620 de lei, ceea ce reprezintă vreo 2.500.000 de euro. Dar, această hotărâre de Guvern este considerată ca fiind ilegală, întrucât Federația Română de Canotaj (FRC), condusă și controlată de „Uța” Lipă, funcționează în afara legii, mai ales după ce a devenit obligatorie punerea în aplicare a Deciziei ICCJ nr. 19/2023 privind recursul în interesul legii.
De asemenea, nu trebuie omis faptul că generalul pensionar MAI Elisabeta „Uța” Lipă, fostă Oleniuc, a refuzat explicit „să pună în executare un Recurs în Interesul Legii, respectiv Decizia ICCJ nr. 19/2023, pronunțată în dosarul 2223/1/2023, publicată în Monitorul oficial al României nr. 62/30.01.2024 și care, raportat la art. 517 alin. 4 din Codul de procedură civilă, a devenit lege”
„Federația Română de Canotaj nu are recunoașterea Guvernului ca fiind de utilitate publică”
Tranzacția imobiliară de trecere gratuită a Complexului Sportiv Național Orșova la Federația Română de Canotaj este considerată ilegală și, deja, această hotărâre de Guvern a fost contestată în instanță de Ștefan Popescu, președintele Federației Române de Pescuit Sportiv (vezi documentul în facsimil).
Cerere-in-contenciosGuvern„Întrucât în cazul Federației Române de Canotaj nu există o recunoaștere a Guvernului prin care să i se fi atribuit printr-o Hotărâre de Guvern statutul de utilitate publică, aceasta nu poate invoca statutul de utilitate publică, condiție obligatorie pentru a beneficia de folosința gratuită a bunurilor proprietate publică. Este exclusă în acest caz și invocarea art. 80 pct. 14 din Legea nr. 69/2000, întrucât aceasta nu este lege organică ci lege ordinară, bunurile proprietate publică putând fi valorificate doar în condițiile legii organice”, se menționează în chemarea în contencios administrativ aflată pe rolul Curții de Apel Alba Iulia
Mai mult, președintele Ștefan Popescu consideră că FRC funcționează ilegal și acest aspect reiese din statutul depus la Ministerul Justiției.
STATUT FRC„Față de aceste temeiuri de drept, apreciem ca fiind justificată cererea de anulare a Hotărârii de Guvern nr. 436/2024, întrucât beneficiarul dreptului de folosință gratuită nu îndeplinește condițiile impuse de lege, drept pentru care vă rugăm să dispuneți anularea acesteia ca fiind dată cu încălcarea legii și a Ordinii publice” și „Solicităm și suspendarea acesteia, întrucât se produce o pagubă bugetului de stat, din care sunt finanțate și federațiile sportive naționale, prin imposibilitatea închirierii acestei baze sportive către diferiți beneficiari, potrivit Ordinului Ministerului Tineretului și Sportului nr. 991/25.08.2020”, se menționează în plângerea președintelului Ștefan Popescu către Curtea de Apel Alba Iulia. Poate Parchetul Înaltei Curții de Casație de Justiție va scana această tranzacție imobiliară de la Orșova, regizată de „Uța” Lipă pentru federația pe care o păstorește?