Cadouri de Crăciun cu riscuri pentru sănătate
Pulovere, bluze, pijamale… și parfurmuri. Sunt cadourile cele mai frecvent oferite de Crăciun. Atenție! Ce ne transmit doi specialiști în legătură cu aceste ”cadouri”.
Haine cu urină de șobolani
Microbiologul Christophe Mercier e categoric. Înainte de a îmbrăca hainele primite, ele trebuie neapărat să fie spălate. Potrivit microbiologului citat de publicația ”7sur7”, hainele trebuie spălate deoarece sunt pătate de urină de șobolani.
Un articol de îmbrăcăminte nou este extrem de murdar, spune microbiologul, care precizează: ”găsim în mod clar urină de șobolan pe toate hainele”.
”Au fost făcute în cealaltă parte a globului, se transportă în cutii, aceste cutii sunt în containere în care sunt șobolani, care lasă urmă de urină. Cutiile sunt adesea umede când sunt primite de magazine. În unele cutii sunt găsiți chiar șobolani morți. Sunt episoade frecvente”, subliniază specialistul.
Soluția: că este cadou sau că îl cumpărăm, articolul vestimentar trebuie spălat.
Problema este că aceste observații sunt valabile în privința a ”tot ceea ce cumpărăm, nu doar la haine”, mai adaugă microbiologul.
Mai bine o ciocolată decât ”contrafăcute”
Crăciunul, Revelionul par să fie perfecte dacă oferim un parfum. Dr. Rimas Geiga, medic și nutritionist, spune așa: dacă nu avem suma necesară pentru cel mai nou Givenchy, decât să optezi pentru versiunea contrafăcută, mai bine oferă o ciocolată de calitate superioară.
Deoarece, potrivit medicului Geiga, parfurmurile contrafăcutre prezintă ”riscuri grave pentru sănătate care nu trebuie neglijate”. Parfumurile contrafăcurte sunt făcute adesea cu substanțe chimice nocive și toxine care nu sunt reglementate, spre deosebire de ingredientele din parfumurile autentice, explică dr. Geiga, citat de The Mirror.
Aceste subsrtanțe chimice pot irita pielea, provocând erupții cutanate, alergii și chiar arsuri. Unele parfumuri contrafăcute conțin și ftalați implicați în perturbări homonale și probleme de reproducere, în special la femei. Expunerea continuă la aceste substanțe poate provoca efecte pe termen lung la nivelul ficatului, rinichilor și al sistemului nervos.
Frecvent, aceste produse sunt fabricate în condiții insalubre, ceea ce favorizează apariția chiar a unor infecții. Persoanele cu pielea sensibilă se pot confrunta cu reacții grave: alergii, iritații cutanate profunde, probleme respiratorii, crize de astm. Ingredientele de calitate îndoielnică contribuie la proliferarea bacteriilor, care pot genera infecții oculare.