Caii sălbatici din Delta Dunării, bătuți și trimiși la abator
Este revolă în rândul mai multor asociații pentru protecția animalelor, după ce sute de cai sălbatici au fost prinși, torturați și apoi trimiși la abator.
Țarcul, devenit iad pentru sute de cai se află în zona Dranov-Perișor (Murighiol), la sud de brațul Sfântu Gheorghe ale Deltei Dunării. Imaginile și informațiile controversante au fost făcute public de către Asociația ARCA – Animal Rescue and Care.
„Totul se pare că se întâmplă cu sprijinul și complicitatea autorităților locale, cărora ne-am adresat în ultima lună în repetate rânduri pentru a-și face datoria, însă fără succes.
În ultimele două luni au avut loc mai multe transporturi de cai dinspre țarcul ilegal pe care l-am descoperit, construit special pentru prinderea și schingiuirea cailor, către abator.
Câteva dintre ele au fost oprite de poliție și amendate doar contravențional, pentru lipsa documentelor. Asta deși toată lumea din zonă știe că animalele respective erau torturate în momentul prinderii (a se vedea urmele de sânge de pe bârne), respectiv ucise la abator. Atât schingiuirea cât și uciderea cailor constituie infracțiuni.
În acest weekend ne-am deplasat în zonă și am numărat 250 de cai sălbatici încă liberi, toți neobișnuit de stresați de prezența noastră. Localnicii ne-au spus că în vară herghelia era de cel puțin două ori mai mare. ” au scris reprezentanții asociațieipe facebook.
Asociația face un apel la autoritățile reglementate și le cere să oprească orice transport de cai din Delta Dunării, așa cum au făcut, cu succes de altfel, la Letea, în trecut.
”Țarcul morții pe care l-am găsit pe malul Canalului Dranov e bine construit, astfel încât niciun cal să nu poată scăpa. Numeroasele urme de sânge și de copite din interior ne arată că animalele au fost bătute cu sălbăticie pentru a fi urcate pe ambarcațiunea care le-a transportat în afara grindului înconjurat de ape, pentru ca mai apoi sa fie înghesuite în dubele care le-au dus la abator.
Facem un apel către autoritățile centrale, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și ANARZ, dar și la Prefectura Tulcea, care au puterea de a da un ordin care să oprească orice transport de cai din Delta Dunării, așa cum au făcut, cu succes de altfel, la Letea, în trecut. Pe lângă faptul că sunt chinuite și ucise niște animale nevinovate și uluitoare, este amenințată unicitatea culturală și biologică a întregii noastre țări.
Subliniem faptul că între Letea și Dranov este o distanță foarte mare și că herghelia de la Letea, de care ne îngrijim de 11 ani, nu este în pericol” , a scris asociația pe facebook.