Câinii pot să răcească?
Câinii pot să răcească? Răcelile fac parte din infecțiile benigne de sezon, care apar la toate vârstele. Important este că oamenii știu cum să se protejeze și cum să se trateze. Nu același lucru se poate spune despre câini, mai ales că proprietarii lor nu se gândesc că și ei pot răci. Cu toate acestea și un câine poate avea simptome care sugerează o răceală.
Și trebuie să fim vigilenți, deoarece, la câini, răceala netratată la timp și corect poate avea consecințe grave. În plus, sunt rase de câini care au un sistemul imunitar foarte sensibil și sunt mai expuși la răcelile de sezon.
Este motivul pentru care se recomandă să supraveghem apariția unor simptome, mai ales dacă există suspiciunea de tuse de canisă, care este printre afecțiunile respiratorii cele mai des întâlnite printre câini, fiind și foarte contagioasă. Aceasta constă în accese de tuse puternică, neproductivă, care poate fi urmată de vomă.
Când un câine este răcit, poate să înceapă să tușeasă sau să strănute frecvent și în rafale. ”Răceala” la câine poate provoca congestie nazală, scurgeri clare din nas. În general, răceala la câine este inofensivă. Totuși poate fi însoțită de simptome mai grave:
- pierderea poftei de mâncare,
- febră,
- vărsături,
- stare de oboseală.
În aceste cazuri, poate fi tuse de canisă, care presupune tratament adecvat, prescris de un medic veterinar.
Adesea, ne întebăm dacă răceala stăpânului poate fi transmisă câinelui. Trebuie să reținem că răceala câinilor nu este la fel cu răcela omului. Câinii nu pot fi contaminați de virusul responsabil pentru răceala obișnuită a omului. Aceasta este valabil și în cazul gripei umane, care nu se poate transmite câinilor.
Pe de altă parte, câinii pot fi contaminați cu variantele canine ale acestor două boli. La fel ca răcelile obișnuite la oameni, și variantele canine sunt foarte contagioase. Astfel, contactul direct cu un animal bolnav este suficient pentru a transmite boala, mai ales în cazul câinilor mai în vârstă, cu sistemul imunitar fragil.
La câini, răceala dispare în mod natural, după câteva zile, fără tratament medical. Dar pentru a accelera vindecarea se recomandă: limitarea ieșilor în exterior, folosirea de hăinuțe în cazul raselor cu părul scurt, odihnă într-un spațiu liniștit și confortabil, unde să aibă la dispoziție apă proaspătă și să fie izolat de alte animale.